Blade Runner The Final Cut voor het eerst in de Nederlandse bioscopen

RDJ134 31 maart 2015 om 11:26 uur

Blade Runner uit 1982 is voor mij nog altijd één van mij favoriete science-fiction films alle tijden. Het verhaal is tijdloos, de manier hoe Ridley Scott een Film Noir achtige en vooral deprimerende toekomst in beeld bracht, is simpelweg briljant te noemen. Nu kreeg deze klassieker in 2007 een Final Cut versie die alleen op DVD en Blu-ray is verschenen, en vanaf 18 juni tijdelijk in de Nederlandse bioscopen. Op Eye in Amsterdam na is nog niet bekend of de film ook landelijk op andere plaatsen vertoond zal gaan worden.


Na ruim tien jaar keert Ridley Scott's indrukwekkende sciencefictionfilm BLADE RUNNER weer terug in de Nederlandse bioscoop in een nog niet eerder vertoonde versie. BLADE RUNNER: THE FINAL CUT (2007, 117 minuten), Scott's definitieve versie van zijn klassieker uit 1982, is vanaf 18 juni 2015 in de bioscoop te zien en biedt een hele nieuwe generatie filmliefhebbers de mogelijkheid om een van de visueel indrukwekkendste sci-fi films aller tijden op het grote doek te zien.

De Nederlandse acteur Rutger Hauer brak in 1982 met de film door in de VS. Hij vertolkt de rol van Roy Batty, een menselijke kloon (een zogenaamde replicant) die op de hielen wordt gezeten door Rick Deckard (Harrison Ford), een agent (Blade Runner) gespecialiseerd in het uitschakelen van replicants.

De film is vandaag de dag nog net zo relevant als op de dag van release in 1982. Met zijn bijzondere sets, baanbrekende special effects, indrukwekkende kostuums en prachtige camerawerk biedt BLADE RUNNER een unieke blik op een dystopische samenleving in de nabije toekomst. Vangelis componeerde de opzwepende soundtrack van de film.

BLADE RUNNER: THE FINAL CUT is vanaf 18 juni 2015 te zien in onder andere EYE (Amsterdam).

Reageer