Nederlandse film industrie gaat jacht maken op illegale downloaders

RDJ134 1 december 2015 om 17:00 uur

De Nederlandse film industrie ruikt een nieuwe bron van inkomsten, want ze verdienen schijnbaar niet genoeg aan wat ze nu al uit de Thuiskopie regeling toegeworpen krijgen. Sinds vorig jaar is er een download verbod in Nederland en dit geeft filmdistributeurs het recht om mensen die hun films of series downloaden aan te klagen. Tot nu toe was dit nog niet gebeurd, en was het pas geleden Tim Kuik van stichting Brein(Tumor) die begon te roepen dat hij bittorent gebruikers gaat aanpakken. Ook diverse distributeurs haken hier nu handig op in en gaan volgend jaar met Forensische technieken (lees WireShark tijdens het downloaden van een populaire film) downloaders opsporen en eerst een waarschuwing sturen en als je dan niet wil luisteren een schikkingsvoorstel van 150 euro.

Dit klinkt allemaal heel erg spannend, maar om een downloader op te sporen moeten ze eerste de gegevens bij een internet provider opvragen en als deze niet mee werkt via de rechter afdwingen. Maar..... een beetje handige downloader weet dit wel te omzeilen. Zo kan je via de nieuwsgroepen SSL encryptie gebruiken en als het op Torrents aankomt is het mogelijk om een VPN (lijst met betrouwbare kan je hier vinden) te gebruiken die heel je verbinding versleuteld en een totaal ander IP adres laat zien. Iets wat heel simpel is en letterlijk een druk op de knop. Fun fact is ook dat als je een VPN gebruikt en bijvoorbeeld Netflix hebt, je met het veranderen van je geolocatie gewoon WEL de nieuwste films en series uit bijvoorbeeld Amerika kan bekijken. Want het probleem dat de filmdistributeurs nu niet willen zien, is dat het 2015 is en internet een grote rol speelt in de mensen hun leven en deze niet meer braaf drie tot zes maanden gaan zitten wachten op een bioscoop of fysieke release. Daarna gaan ze er van uit dat diegene die downloaden ook daadwerkelijk hun film was gaan kijken of kopen. Maar dat is een discussie voor een andere keer. Persoonlijk kan ik het wel begrijpen, alleen de uitvoering wordt een beetje rottig gedaan door ze. Oja hier een leuk stukje leesvoer.


De Nederlandse filmdistributeurs willen vanaf volgend jaar illegale downloaders gaan beboeten. In de praktijk komt er eerst een waarschuwing, dan volgt een schikkingsvoorstel van zo'n 150 euro per gedownloade film. Dat zegt Willem Pruijssers, eigenaar van filmdistributeur Dutch FilmWorks, tegen BNR.

Het illegaal downloaden betekent in 2015 al een schadepost voor de filmbranche van zeker 235 miljoen euro, zegt Pruijssers, op een totale omzet van 500 tot 600 miljoen euro. In Duitsland zijn de providers al verplicht om mee te werken. De filmdistributeurs willen begin volgend jaar al voor een aantal titels het proces in gang zetten. Ze kunnen de IP-gegevens per internet server provider (isp) achterhalen. "Die gaan we vragen om de gewone adressen te geven en als ze meewerken kunnen zij de waarschuwingen en boetes sturen."

De distributeurs zijn met verschillende forensische specialisten de mogelijkheden aan het bekijken. "We weten dat dat Michiel de Ruyter in één week achtduizend keer illegaal werd gedownload en de film Jurassic World werd in Nederland in oktober 550.000 keer gedownload en in Duitsland maar 65.000 keer, omdat daar de consument weet dat je wel eens een boete op de deurmat kunt krijgen. Daar gaat een enorm schrikeffect van uit. En zodra je weet dat dat gebeurt gaan heel veel consumenten gewoon afhaken."

Forensisch

De IP-adressen van waaruit een film illegaal wordt gedownload zijn dankzij digitaal forensisch speurwerk tegenwoordig gewoon bekend bij de filmdistributeurs, alleen de feitelijke adressen zijn nog niet gekoppeld. Om 'daders' een schikking of een waarschuwing te sturen is de branche nog aangewezen op de internet server providers (isp's). "Ik denk dat we in Nederland wel van overleg houden." , dus we zullen eerst zeggen: 'meneer of mevrouw, u heeft een film illegaal bekeken, de volgende keer sturen we u een schikkingsvoorstel'."

Reageer