Review: 2012

RDJ134 14 januari 2013 om 22:10 uur

Op 21 december 2012 eindigde de Maya-kalender en werden veel mensen teleurgesteld dat de wereld niet verging. Maar in 2009 verging de aarde wel degelijk in de film 2012, die door niemand minder dan Roland Emmerich is gemaakt en de echte filmfans weten dat deze man een expert is in het laten vergaan van de wereld. Want in Independence Day (1996) waren het de aliens die de aarde sloopten en in The Day After Tomorrow (2004) was het de natuur die in opstand kwam en Godzilla uit 1998 spreekt voor zich lijkt me.



In 2012 zien we hoe wetenschapper Adrian Helmsley (Chiwetel Ejiofor) in 2009 tijdens een bezoek in India van een collega te horen krijgt dat de kern van de aarde door microgolven (die van zonnevlammen afkomstig zijn) aan het opwarmen is en dat dit binnen enkele jaren het einde van onze geliefde blauwe planeet zal zijn. Eenmaal thuis waarschuwt hij de stafchef van Het Witte Huis, die op zijn beurt weer de Amerikaanse president (Danny Glover) op de hoogte stelt en Adrian opneemt in een speciale taskforce die moet berekenen wanneer het misgaat en hoe ze dit het beste kunnen aanpakken.

Dan zien we langzaam de opbouw van hoe wereldlijders besluiten om acht 'arken' in China te bouwen waar de beste, rijkste en belangrijkste mensen van de aarde de mensheid moeten gaan overleven, en uiteraard horen daar ook alle beroemde kunstwerken van de planeet zoals de Mona Lisa bij, die dan ook in het geheim worden vervangen door replica's. Dan, als de film in 2012 aankomt, maken we kennis met Jackson Curtis (John Cusack). Een limousinechauffeur in Los Angeles die zijn kinderen komt ophalen bij zijn ex-vrouw Kate (Amanda Peet), zodat ze een weekend kunnen gaan kamperen in het Yellowstone Park. Waar ze overigens door het leger en Adrian met een smoesje worden weggestuurd omdat er problemen zouden zijn en het te gevaarlijk is voor kampeerders.

Dan ontmoeten ze Charlie Frost (prachtrol van Woody Harrelson), een aluminiumhoedje met een eigen radiozender, waar hij praat over het naderende einde en dat hij de locatie weet van ruimteschepen waar mensen in zullen vluchten. Curtis denkt dat Charlie niet spoort en brengt teleurgesteld zijn kinderen terug naar Kate in Los Angeles en komt er achter dat daar net een aardbeving is geweest. Wat hij dan niet weet is dat Adrian zijn berekeningen niet helemaal klopte en dat de aarde sneller uit elkaar valt dan werd aangenomen, tot overmaat van ramp zijn er slechts vier van de acht arken klaar en is het begin van het einde aangebroken, dus evacueren de rijken en machtigste met alle haast naar China. Curtis krijgt via zijn baas een ritje om zoons van de Russische miljardair Yuri Karpov naar het vliegveld te brengen en wanneer één van deze irritantjes hem laat weten dat einde van de wereld er aan komt en dat hij dit niet zal overleven, valt het spreekwoordelijk kwartje bij hem. En terwijl Los Angeles letterlijk uit elkaar valt probeert hij met zijn familie Charlie te bereiken voor de locatie van de arken om in veiligheid te komen.





2012 is een heerlijk over de top visueel spektakel die je het beste met een grote bak popcorn op je schoot kan gaan bekijken. Want ook al komt het pas echt op gang na veertig minuten, het is vanaf daar een non-stop rit in de achtbaan die je van de ene in de andere verbazing doet vallen. Ook al is het verhaal totaal onrealistisch, de kracht zit in hoe het einde van de wereld op verschillende manieren in beeld wordt gebracht. Of het nu Hawaï is dat in vuur en vlam staat of allesvernietigende vloedgolven: het wordt allemaal op een manier op je afgevuurd dat je soms amper tijd krijgt om na te denken over wat je zojuist gezien hebt.

Voor deze review heb ik van Sony Home Entertainment een Blu-ray gehad, en 2012 zal filmliefhebbers met een HDTV dan ook niet teleurstellen. Het beeld is in 1080p dan niet alleen messcherp maar ook vol van detail. Of het nu de rondvliegende vonken zijn op Hawaï of het alles wegspoelende water: het ziet er gewoon perfect uit. Dit geldt ook voor het geluid, want met de DTS-HD Master Audio 5.1 zal je geen vrienden maken met je buren. Het is dynamisch en de bass klapt dan ook goed uit je subwoofer. Het past precies in balans met het beeld. Ik bedoel ermee dat het lang niet over de top gaat en precies binnen de perken van je filmervaring blijft. Uiteraard is dit schijfje ook gevuld met de nodige extra's, en dat zijn namelijk:

  • Audiocommentaar van schrijver/regisseur Roland Emmerich en co-schrijver Herald Kloser.
  • Documentaires:
    - Designing the End of the World;
    - Roland Emmerich: The Master of the Modern Epic;
    - Science Behind the Destruction;
    - The End of the World: The Actor's Perspective.
  • Alternatief Einde.
  • Verwijderde scènes.
  • MovieIQ
  • Picture-in-Picture: Roland's Vision met pre-visualization, storyboards, beelden van achter de schermen en interview met filmmakers, cast en crew.
  • Alternatieve Maya-kalender: voer een datum in en je krijgt je horoscoop en een persoonlijkheidsprofiel. Graaf nog dieper in de geheimen achter de mysteries van de Maya-kalender.

  • Reageer