Review: Saints Row IV

Gtamen 3 september 2013 om 14:31 uur

In 2011 kwam Saints Row: The Third uit. Het was de game die Saints Row in een totaal andere richting nam dan Saints Row 2 deed. En persoonlijk vond ik Saints Row 2 stukken beter dan Saints Row: The Third, maar nu is Saints Row IV uitgekomen en heeft nog een schepje op de madness van Saints Row: The Third gedaan. Is dit positief of negatief? Daar gaan we achter komen in mijn review.



Het verhaal van Saints Row IV is nogal vaag. Nou ja, verhaal. Het slaat helemaal nergens op en er zit totaal geen logica in. Ja, dat klinkt heel dom als je het over Saints Row hebt, maar het zit namelijk zo. Je begint de game in een actiefilmachtig iets en na een explosie beland je in de stoel van de president van Amerika en ben je de president van Amerika. Je land wordt aangevallen door aliens en die blazen de aarde op en je gaat achter de grote dude aan die de aarde heeft opgeblazen. Het verhaal is niet waar je Saints Row IV voor gaat spelen, want er is geen verhaal. Het enige wat je in het verhaal doet is activiteiten doen die er al vanaf het begin van de game zijn en dus eigenlijk meteen zijn om te spelen. Je moet bijvoorbeeld een winkel hacken en een Mayhem-activiteit doen om de main quest te voltooien, alleen dit kan je al vanaf het begin van de game doen en dus ben je eigenlijk beter af om de activiteiten te spelen dan de verhaallijn, want het is precies hetzelfde. Er zijn wel missies die anders zijn en deze zijn actievol en leuk om te doen, maar deze hebben het probleem dat de game teveel probeert om de game te rekken met gigantisch veel aliens jou kant op te gooien terwijl je een punt moet verdedigen. Als je eenmaal door dit soort missies heen bent, dan zal je af en toe ook nog een aardige dosis verwijzingen zien naar Saints Row en Saints Row 2. Dit is een hele leuke knipoog naar de mensen die al vanaf de eerste Saints Row bij de franchise zijn. Het enige waar het verhaal eigenlijk voor is, is het halen van de super powers, knipogen naar de vorige delen, en een introductie naar de activiteiten in de open wereld en je nieuwe super powers.



Als je het verhaal hebt uitgespeeld is er gelukkig nog een hoop te doen. Je kan het verhaal ook met een co-op partner spelen, net als activiteiten die speciaal voor co-op zijn. Ik had dit graag willen uittesten, maar mijn online pass werkte niet en dus kan ik hier helaas niks over zeggen. Als je liever in je eentje speelt dan hoef je je zeker geen zorgen te maken, want er zijn genoeg activiteiten te doen die gevarieerd en leuk om te doen zijn en je unlockt er ook een hoop toffe dingen mee zoals meer super power en speciale vaardigheden voor je homies. Het enige wat ik niet op prijs stel is een ander stukje gameplay rekken en dat is namelijk 1255 clusters die je moet verzamelen om je super powers te upgraden. Niet alleen is dit het gewoonweg niet waard, het is ook totaal nutteloos. De meeste clusters liggen een meter of twee van elkaar vandaan en op sommige plekken liggen er zelfs zes op elkaar. De super powers zijn erg leuk om te gebruiken, maar doordat ze best overpowered zijn is het gebruiken van auto's en wapens nutteloos aangezien je met super sprint en super jump van A naar B kan gaan in de tijd dat je een auto steelt. Dit is misschien overdreven, maar met super jump spring je zo over drie gebouwen heen zonder moeite en dan kan je ook nog air dashen en gliden. En ja, dit is keihard van Prototype gejat. De bewegingen van het tegen de muren, air dashen en zelfs gliden zijn precies hetzelfde als in Prototype.



Gelukkig zijn er ook nog een hoop dingen die wel leuke toevoegingen zijn in Saints Row IV, zoals de 104-nummers tellende soundtrack die je kan afspelen terwijl je aliens aan het slaan bent met je grote paarse dildo. Dit geldt voor de radiostations die je kan uitzetten en zelfs je eigen soundtrack kan maken. Als je bijvoorbeeld niet zo'n groot fan bent van rap dan kan je het radiostation met rapmuziek uitzetten en dan zal dit radiostation niet meer in je auto of als je aan het rond rennen bent in de stad afspelen. Natuurlijk kan je deze gewoon weer aanzetten als je dat zou willen. Naast muziek is er ook een hoop dat je kan doen met de auto's en je eigen personage, want de mogelijkheden van de customazation zijn bijna eindeloos en kan uitlopen in de meest hilarische personages, maar dat is helemaal aan jezelf.

Reageer