Review: Pioneer

RDJ134 5 november 2014 om 01:43 uur

De echte liefhebber weet ondertussen dat de betere films niet langer meer uit Hollywood komen, maar uit Scandinavië. Hierbij is het acteerwerk zeer goed, visueel behoorlijk uniek is en de verhalen voor de verandering niet over de top zijn en soms zelfs uit het leven gegrepen. Zo ook Pioneer, die afkomstig is van George Clooney's productiebedrijf Smoke House Pictures en Erik Skjoldbjærg verantwoordelijk was voor de regie van deze op waargebeurde feiten gebaseerd verhaal van een groepje Noorse duikers die verstrikt raakte in een beerput van macht, geld, moord en corruptie.



Pioneer begint in de jaren tachtig waar een keerpunt in de Noorse geschiedenis plaatsvindt. Want er liggen voor de kust in de Noordzee enorme voorraden aan gas en olie en die maakte het land tot één van de rijkste ter wereld. Alleen liggen deze een paar honderd meter onder de zeespiegel en is het een uitdaging om hier te komen en pijpleidingen aan te leggen die de olie van de platformen naar het vasteland moeten brengen. Daarom vraagt de Noorse regering de hulp van de Amerikanen die hier meer ervaring mee hebben en zij komen met een gecompliceerde oplossing, maar daarover een kleine uitleg. Hoe dieper je onder water gaat hoe meer druk er op het menselijk lichaam komt te staan en met een te snelle terugkeer naar de oppervlakte treed dan de Caissonziekte op. Hierbij gaat stikstof niet meer via de longen maar het bloed wordt afgevoerd en dit kan dodelijk zijn. In Pioneer zien we hoe een groepje duikers met de twee broers Petter (Aksel Hennie) en Knut (André Eriksen) samen met de Amerikanen trainen in een compressiekamer om hun lichaam te laten wennen aan de extreme druk en onderdeel zijn van een door de Amerikanen ontwikkeld experimenteel gas die deze effecten moet onderdrukken.

Beide broers zijn uitverkoren om naar de bodem van de zee af te reizen en daar de eerste pijpleiding aan elkaar te lassen en zo het land zijn welvaartstijd in te duwen. Maar voor het zover is moet er nog een echte test gedaan worden, waarbij beide broers de eer krijgen. Alleen tijdens de laswerkzaamheden krijgt Petter een black-out en vindt er een ongeluk plaats waarbij Knut om het leven komt. Eenmaal terug aan de oppervlakte in de decompressiekamer heeft Petter tijd genoeg om goed na te denken wat er precies gebeurd is, waarbij er enkele fouten zijn gemaakt door de Noren en de Amerikanen die nu allemaal hun best doen om de waarheid te verdoezelen, want we hebben het hier uiteraard over een hele hoop geld voor beide partijen en dan is een mensenleven eigenlijk minder belangrijk dan wat er nou die dag echt op de zeebodem is gebeurd. Petter probeert er alles aan te doen om simpelweg de waarheid boven tafel te halen en als er links en rechts mensen om hem heen doodgaan en ook hij bedreigd wordt en een aanslag op zijn leven plaatsvindt is hij meer dan ooit beraden om rechtvaardigheid te behalen. Niemand is te vertrouwen en iedereen speelt zijn eigen smerige spelletjes in de stoelendans van macht, olie en geld.





Pioneer is een simpel en gecompliceerde film tegelijk. Het draait om wat er die dag precies gebeurd is met Petter zijn broer Knut. Duikers en leidinggevende (bestaande uit Amerikanen en Noren) hebben grove foute gemaakt en beide doen er alles aan om hun sporen uit te wissen en daarbij ook moord niet uit de weg gaan. Hierbij zien we alles vanuit het standpunt van Petter en word je als kijker meegesleept in een zee van paranoia en zelfs hallucinaties. Naast het erg interessante verhaal is het vooral de sfeer en vormgeving van de film die deze goed overeind weet te houden. Zo zijn de onderwaterscènes prachtig om te zien en zijn de momenten in de kleinere ruimtes extreem claustrofobisch te noemen waarbij ik een onaangenaam gevoel kreeg als kijker. Maar laat dat nou precies de bedoeling zijn van Erik Skjoldbjærg die dit al eerder goed voor elkaar wist te krijgen met zijn Insomina-films (origineel en Amerikaanse remake met Al Pacino en Robin Williams in de hoofdrol).

Lumière heeft Pioneer uitgebracht onder hun Crime Series Label en was zo vriendelijk om ons te voorzien van een dvd-exemplaar. Deze komt met alleen de film en drie trailers van producties die ondertussen verkrijgbaar zijn. Hierdoor wordt het beeld minder gecomprimeerd waardoor het beeld van deze mediadrager er verdomd vol en scherp uitziet. Ook de kleuren zijn hierdoor prachtig en zijn door een soort van Instagram-filter een zachte streling voor het oog en ook met de donkere scènes is het zwart prima en strak te aanschouwen. Het geluid komt in het bekende en standaard Dolby 5.1 Surround en is ook dik in orde. Vooral de onderwatergeluiden waarbij druk op metaal komt voegen een hele creepy en benauwde sfeer toe aan deze filmervaring. Wat dat betreft zit het dus dik in orde.


Reageer