Review: Logitech Wireless Gaming Headset G930

RDJ134 8 oktober 2010 om 20:11 uur

Eindelijk is het zover: de eerste echte hardware review van Eigenwereld.nl en dit legendarisch moment is te danken aan Logitech. Zij was zo vriendelijk om ons de Wireless Gaming Headset G930 toe te sturen en ik mocht hem voor meer dan een maand van ze uittesten.

In deze review zal je kunnen lezen hoe de headset in de praktijk werkt en daarbij zal ik termen over frequenties en andere technische praat zoveel mogelijk vermijden. Want er zijn genoeg andere sites die dat tot in de kleinste details kunnen vertellen, ik laat je liever weten of deze headset je geld echt waard is.

Laten we beginnen met wat je krijgt als je de G930 met 7.1 surround in huis haalt. Deze zit in een zeer stevig verpakking en komt met een USB dongle voor de draadloze verbinding, een handig pakket met de handleiding, een cd met de drivers en een docking station. Uiteraard was ik zoals gewoonlijk eigenwijs en plugde de USB dongle in een PC met Windows 7 en zette de headset aan. Verrassing: het werkte gelijk out of the box. Natuurlijk checkte ik gelijk even wat mp3's en een DivX wat prima klonk. Maar voor ik aan het echte grote 7.1 avontuur begon heb ik wel even de laatste, nieuwe drivers en software van de Logitch website gehaald, want als je alle opties van de G930 wilt gebruiken en gegarandeerd wilt zijn dat alles 100% goed werkt zal je toch dit moeten instaleren.



Het G930 softwarecenter is simpel en eenvoudig en laat je aan de hand van het bekende mixerprofiel je volume, equalizer, surround G-Keys en surround instellen. De G-Keys zijn drie toetsen die op je headset zitten en programeerbaar zijn. Wil je deze koppelen aan je media speler of een andere functie geven? Prima, want dit kan allemaal met een simpele muisklik en een druk op de headset om deze te activeren. De optie om je stem te vervormen is niet heel erg spannend en is zeker voor medespelers of clanleden zeer irritant te noemen. Maar wat wel zeer belangrijk is met deze software, is de batterijstatus, want de G930 mag wel op de headset een led systeem hebben die aangeeft of je minder dan een uur de tijd hebt, maar dit is niet te zien als je deze op je hoofd hebt staan. Daarom kan je dit softwarematig via de geïnstalleerde software bekijken en krijg je vanzelf een signaal te horen wanneer de stroom op aan het raken is.

Wat iedereen natuurlijk wilt weten is: zit de G930 goed en hoe klinkt hij. De headset is zeer goed verstelbaar en je moet wel een behoorlijk waterhoofd hebben als hij niet past. Het eerst wat opvalt hier, is dat hij echt heerlijk zit, want de oorschelpen vallen over de oren heen en sluiten bijna alle omgevingsgeluiden af. In de vele uren dat ik de set heb opgehad, heb ik geen last van irritatie of 'zweetoren' gehad. De eerste game die ik testte was GTA IV en ik werd echt weggeblazen door het geluid van de game en de kwaliteit van de G930. Het geluid klonk zeer helder en de explosies hadden een goede, lage bass, bovendien, de geluiden in de stad zijn zo gaaf in surround alsof je er ook echt in staat en geven eerlijk gezegd een hele nieuwe dimensie. Na deze game wilde ik uiteraard meer, dus Battlefield 2 opgestart. Ook hier geldt weer dat het geluid helder is en ik bijna de neiging kreeg om tijdens het spelen om te kijken als ik van achteren werd beschoten, zo goed klonk het. Ook de in-game chat werkte prima met de G930, en na een beetje navraag bleek dat de mensen mij zeer goed en zonder enige problemen duidelijk en glashelder konden verstaan. Bovendien heb ik ook nog andere programma's als Team Speak geprobeerd en dit werkte ook allemaal prima.



Wat erg nice is aan de G930, is dat als de batterij leeg is, je deze tijdens het spelen gewoon kan opladen. Want de headset gaat met non-stop spelen een kleine zes tot zeven uur mee, de meegeleverde docking station heeft een oprolbare USB kabel die je headset en je PC in gaan en kan je bovendien nog de dongle voor de draadloze verbinding erboven inprikken. Het opladen duurt overigens een kleine twee uur en als je de software heb geïnstalleerd krijg je netjes een melding wanneer hij vol is. Als je de headset oplaadt als je niet aan het gamen bent, dan kan je onder andere aan de led status zien of hij al vol is en om overbelading te voorkomen schakelt de G930 zichzelf netjes uit.

Maar de review houdt hier niet op, want er valt nog genoeg te vertellen over de Logitech Wireless Gaming Headset die ook te gebruiken is voor meer dan games. Als ik niet aan het spelen ben, dan zit ik films of tv-series te kijken. Helaas kan ik door ruimtegebrek (en geldgebrek) geen surround set aanschaffen, dus was ik nieuwsgierig hoe de G930 zou werken met films. Zoals ik al eerder zei: met DivX die in het algemeen 5.1 geluid heeft werkte het al lekker, dus werd het tijd voor het grotere en betere werk. Ik pakte de film Predators met 1080p en 7.1 op me laptop erbij die ik via VLC player afspeelde, het enige wat ik hoefde te doen was het juiste geluidspoor selecteren en een schaal popcorn erbij pakken. Wederom liet de G930 zien dat het zijn geld meer dan waard is, want op deze manier kijk je geen film meer, maar zit je er meer in dan met een normale surround set. De bass was fucking bruut en ook alle kanalen werden volop gebruikt en werkte verder perfect en de G930 behoort nu al enkele weken tot me standaardapparatuur tijdens me zondagse filmmarathon dagen.



Ik heb de headset ook getest onder de Linux distributie Ubuntu 10.04 LTS (Lucid Lynx) en leek even niet te werken, maar na de sound instellingen te hebben doorgespit kwam ik de optie tegen om de G930 gewoon aan te zetten en kon ik ook hier gewoon films kijken en naar mp3's luisteren. Ik heb helaas geen games om onder Linux (draait op een laptop) te testen, maar aangezien er geen softwareondersteuning van Logitech zelf is, moet je er maar van uitgaan dat het niet optimaal is zoals onder Windows het geval is. Windows 7 schakelt gelijk over naar de headset zo snel de USB dongle erin wordt ingestoken en bij Ubuntu moet je dit dus met de hand doen. Maar het verbaasde me sowieso al dat alles voor normaal gebruik gewoon goed werkte onder Linux.

Zoals je hierboven wel hebt kunnen lezen werkt de G930 zonder enige problemen met gamen (waar hij voor gemaakt is) en kan je er ook goed films in 5.1 en 7.1 surround mee kijken via de pc of laptop. Verder is hij heel flexibel en buigbaar waardoor je hem makkelijk met de schelpen omlaag kan neerleggen. Ik heb eigenlijk maar één minpuntje kunnen vinden en dat is dat de kabels van het docking station opgerold zijn en door een aantal kleine palletjes op zijn plaats worden gehouden. Na dit diverse keren te hebben gebruikt (voorzichtig zelfs) krijgt het draad last van inslijpsporen en ik ben bang dat dit op de lange termijn toch wel de kabel kan gaan beschadigen. Als ik de headset zelf had gekocht of had mogen houden (ja, ik moet hem helaas terugsturen), dan had ik de kabel los gerold en nooit meer teruggedaan.

Reageer