Review: Wyrmwood: Road of the Dead (Blu-ray)

RDJ134 15 december 2015 om 00:59 uur

Zombies zijn weer een hot topic, nadat dit genre jarenlang in een obscuur horrorhoekje zat, zijn deze door de Dawn of the Dead-remake (2004) en op de comic gebaseerde The Walking Dead en Z-Nation populairder dan ooit. Nu worden er al sinds jaar en dag in bijna elk land (met Zombibi als dieptepunt in Nederland) wel zombiefilms gemaakt, waarvan het gros of alleen bij cultliefhebbers bekend is of gewoon troep is. Ook Australië doet hieraan mee met Wyrmwood: Road of the Dead, dat vorig jaar vriend en vijand verraste. Deze is nu uit op dvd en Blu-ray en dus tijd voor een grondige recensie.



Als Wyrmwood begint vertellen twee mannen hun verhaal over hoe de onvermijdelijke zombie-apocalyps is begonnen. Als eerste vertelt de Aboriginal Benny (Leon Burchill) hoe hij met zijn broers de Outbacks van down under in gingen en een meteoorregen zagen die hem angst inboezemde voor het slapen gaan. Als hij de volgende ochtend wakker wordt bleek zijn angst gegrond te zijn, want zijn broer is een zombie en heeft zijn andere broer opgegeten en wilt zich nu te goed doen aan een op de vlucht geslagen Benny.

Dan is het de beurt aan Barry (Jay Gallaher), een handige klusjesman die samen met zijn gezin ging slapen in de nacht van de meteoorregen om vervolgens door zijn dochter wakker gemaakt te worden dat er een man in de keuken de ijskast staat leeg te eten en je raadt het al... het is een zombie. Nadat deze is afgeslacht zien we hoe het drietal met een spijkerpistool en een hakbijl er vandoor gaan en onderweg zijn naar Barry zijn zus Brooke (Bianca Bradey), die ternauwernood tijdens een nachtelijke fotoshoot opeens werd aangevallen door haar model en make-updame.



Tijdens de vlucht veranderd Barry's dochter in een zombie en ook zijn vrouw volgt even later, waarna hij beiden uit hun lijden verlost met het spijkerpistool en vervolgens zelfmoord wilt plegen, alleen... zijn de spijkers op. Dit is net het punt waar Chalker (Yure Covich) komt aanrijden en hem probeert over te halen geen zelfmoord te plegen en na een korte vechtpartij slaat Chalker Barry buitenwesten en neemt hem mee in zijn truck, die al snel tot stilstand komt en dit is waar Benny per ongeluk letterlijk Chalker zijn kop er af schiet en dit is hoe beide antihelden elkaar dus leren kennen en nu op elkaar zijn aangewezen en hun weg vervolgen door de wildernis.

Het duurt dan ook niet lang voor beiden een ander groepje overlevenden tegenkomen die zich staande houden in een schuurtje en Barry en Benny uitleggen dat onze huidige brandstoffen als benzine en kerosine niet langer meer vlambaar en dus onbruikbaar zijn. Dit alles komt uiteraard door de meteorietenregen die voorbij is gekomen en nu dus niet alleen ervoor zorgt dat iedereen die niet de a-positief bloedgroep heeft, veranderd in een zombie, maar ook dat alle brandstof nutteloos is en ontsnappen aan hordes bloeddorstige zombies opeens een stuk moeilijker is. Tijdens pakken van een biertje ontdekt Barry dat zombiebloed vlambaar is en dat verklaard het groene gas dat uit hun mond komt en waardoor ze overdag trager zijn dan in de nacht, omdat ze dan meer van hun 'brandstof' verbruiken.



Dus in no-time bouwt Barry een semi-brandstofmotor voor een aanwezige truck die nu een A-Team-behandeling heeft gekregen en zombieproof is geworden, om de weg te vervolgen naar Brooke, die ondertussen door het leger is opgepakt en nu onderworpen wordt aan diverse testen en experimenten van een gestoorde en vooral sadistische wetenschapper (geniale rol van Berryn Schwerdt) die je beter kan omschrijven als een dansende Dr. Mengele. Wat volgt is een race tegen de klok waarbij Barry, Benny en Brooke zich staande moeten houden tegen hordes zombies en het leger dat hun eigen agenda lijkt te hebben. Maar dat is iets wat jezelf mag gaan bekijken.

Wyrmwood: Road of the Dead is een heerlijke zombie-horrorkomedie die tegelijk ook behoorlijk gewelddadig is, want zombies kan je nou eenmaal niet doodknuffelen. Hoofden worden eraf geschoten, lichaamsdelen afgebeten en nekken worden opengescheurd waarbij je een mix van zeer geslaagde praktische effecten en CGI voorgeschoteld krijgt en er zoveel bloed rondspat dat het bijna normaal begint te worden dat alles en iedereen onder het rode vocht zit. Alleen het verhaal draait een beetje alle kanten op, waarbij het jammer is dat sommige karakters als Franky (Keith Agius) best wel wat meer achtergrondverhaal hadden mogen hebben, want dit is echt een geniale gast. Als hij gewond is schreeuwt hij om de EHBO-kist, want je zou denken om verband, maar nee er zitten twee biertjes in de kist en dat is hoe een echte Australiër nou eenmaal rolt.

Het beeld van deze Blu-ray is een beetje gemixed, doordat broers Tristan en Kiah Roache-Turner hebben gekozen voor een aparte bijna arty farty aanpak. Zo is het meeste van de film grauw grijzig van look en zijn bijvoorbeeld scènes met Dr. Mengele weer onwijs scherp van kleur, wat zeker in het begin even wennen is. Helaas is het beeld ondanks diepgang en veel details (lees: zweet op Brooke haar tieten) niet helemaal perfect en kon ik bij enkele donkere scènes zelfs flikkering in de schaduwen zien, iets wat je zou verwachten bij een dvd uit 2005, maar niet een Blu-ray in 2015. Het gebeurt een kleine drie keer, maar het is niet iets waar je omheen kan kijken. Voor de rest is het beeld prima in orde. Dit gaat ook op voor het 7.1 DTS-HD Master Audio (er is ook een 2.0 aanwezig) geluidspoor dat goed klinkt. Vuurwapens klappen goed, bosgeluiden zijn vol om je heen en vooral grommende zombies en scheurend vlees klinkt heerlijk uit je surround (head)set. Helaas staan er op het schijfje geen extra's, iets wat wel het geval was bij de Amerikaanse versie.


Reageer