Review: Game of Thrones: A Telltale Games Series

Coola 16 december 2015 om 02:15 uur

Het is wederom tijd voor een review. Dit keer gaat mijn review over Game of Thrones van Telltale Games. Game of Thrones, volgens velen (waaronder ik) een heel erg goeie tv- en boekenserie (al ben ik van mening dat de tv-serie beter is dan de boekenserie) en ben ik de GoT-game van drie jaar terug nog niet vergeten die op z'n zachtst gezegd niet zo geslaagd was, dus voor nieuwe games in het GoT-universum ben ik huiverig. Maar als er een developer is die de serie eer aan kan doen, dan is het wel Telltale Games, omdat hun manier van verhalen vertellen in theorie perfect past bij een franchise zoals Game of Thrones. Of het Telltale Games gelukt is om deze franchise eer aan te doen ga je in deze review achter komen.


Telltale's Game of Thrones-verhaal gaat over de House of Forrester. Het verhaal is speciaal gemaakt voor de game (House of Forrester is wel al een keer in één van de boeken genoemd, dus het is niet zo dat de familie speciaal gecreëerd is voor de game) en als speler heb je controle over vier leden van de Forrester-familie en een knecht van de familie. Net zoals de andere games van Telltale is het verhaal verdeeld in episodes, alleen dit keer zijn het 6 episodes in plaats van de gebruikelijke 5. Het verhaal speelt zich af tussen het einde van seizoen 3 en het begin van seizoen 5 van de tv-serie, dus het is eigenlijk wel een must om de tv-serie te kijken zodat je kennis hebt over de gebeurtenissen. Dit betekent overigens niet dat je het verhaal van de game niet kan volgen als je de serie nog nooit gekeken hebt; je mist enkel wat achtergronden. Ondanks dat het verhaal van Game of Thrones niet zo'n dolle achtbaanrit is als Tales from the Borderlands, is het wel een verhaal dat goed met je emoties weet om te gaan, en daarmee bedoel ik: het laat je op heel veel momenten met een WTF en soms ook een aardig kutgevoel achter. Net zoals in de tv-serie zie je sommige dingen gewoonweg niet aankomen.



De gameplay van Game of Thrones heeft het typische Telltale-sausje. Je moet keuzes maken (die soms desastreuze gevolgen kunnen hebben) door middel van het voltooien van quicktime events. De gameplay is weer vanouds goed, mits je van quicktime events houdt. De keuzes die je maakt lijken echt invloed te hebben op het verhaal. Bij zowel de keuzes die je moet maken en de quicktime events (duh, stating the obvious señor Coola) heb je maar een korte tijd om te reageren en dit maakt het extra leuk, omdat de spanning er goed inzit. Als je dan een verkeerde keuze hebt gemaakt, moet je er mee leren leven (of je moet de game opnieuw opstarten en een andere keuze maken; ik raad dit wel af, omdat je hiermee de essentie van wat Telltale Games nou zou leuk maakt teniet doet).

De graphics van Game of Thrones zijn ietsjes anders dan de andere games van Telltale. Het is nog steeds cel-shaded, maar het heeft nu meer de look van een schilderij. Iets waar ik nog steeds aan moet wennen. Het heeft wel wat, maar toch ook weer niet; dit komt vooral doordat de personages traditioneel cel-shaded zijn zoals de personages van bijvoorbeeld Tales from the Borderlands, maar de achtergronden echt letterlijk uit een schilderij lijken te komen en die twee stijlen clashen met elkaar. De framerate is wel weer gewoon stabiel en het enige waar ik een paar keer last van had was dat een aantal npc's van de ene plek naar de andere plek teleporteerden (lijkt nu wel een typisch Telltale Games-kwaaltje te worden) en dat de ene personage in een ander personage stond of er doorheen liep. Op die paar bugs na ben ik niks storend tegengekomen.

Het geluid van de game is goed; de muziek is niet te luid ten opzichte van de gesproken dialogen en de introsong is de wel bekende intro van de tv-serie. De credits van de episodes hebben op één episode na geen muziek, nu is dit geen ramp maar ik ben het gewend dat de credits muziek hebben, dus dit was persoonlijk wel een domper. Maar dat is ook echt het enige wat ik heb aan te merken op het geluid van de game. Het feit dat we het hier over hebben, zegt al genoeg.


Reageer