Review: Mega EverDrive X5

RDJ134 13 oktober 2016 om 01:47 uur

In 1988 bracht SEGA als eerste een 16-bit console uit die later in begin jaren negentig een heuse console-oorlog zou ontketenen met Nintendo wiens 16-bit SNES een grote concurrent was. Met de Mega Drive pakte SEGA het anders aan dan Nintendo, die vooral gokte op een jong publiek die rustig met een vrolijk karakter wilde spelen. SEGA had namelijk als doelgroep tieners en jonge twintigers die snelheid en vooral brute actie wilden, zoals ze deze uit de arcadehallen kenden en dan ook op hun wenken werden bediend door SEGA die niet alleen een grote set arcadeporten uitbracht op het systeem, maar ook eigen titels zoals Sonic the Hedgehog, Streets of Rage, Altered Beast, de Shinobi-titels en vele vele anderen. Gelukkig ligt de 16-bit oorlog al lang en breed achter ons en weten we ondertussen dat beide consoles heel erg vet waren en ondertussen allebei bij ons retrogamers naast elkaar in de collectie staan.



Wat beide consoles ook gemeen met elkaar hebben is dat in de jaren negentig er voor beide systemen zogenaamde copyboxen op de markt verschenen, die het mogelijk maakten om een ROM-dump naar floppydisk te maken of gewoon gekochte (want downloaden zoals nu was toen nog niet voor iedereen weggelegen) floppy's bij een thuishandelaar waar je ook deze devices kon kopen of gewoon op de zwarte markt in Beverwijk en diverse PC-winkels. Daarvan zijn de Double Pro Fighter en de Multi Game Hunter de meest bekende, maar werd de markt ook overspoeld met goedkope klonen die niet al te best van kwaliteit waren. Als vaste bezoeker van Eigenwereld of retrogamer ben je vast en zeker al bekend met de EverDrive Flashcards die Krikzz uit de Oekraïne al sinds jaar en dag maakt voor zo'n beetje alle retroconsoles waar een cartridge in gaat. Al eerder bracht hij flashcards uit voor de SEGA Mega Drive, maar is nu een stapje verder gegaan met de Mega EverDrive X5.

Installatie en algemeen gebruik

Als je de X5 binnen hebt is het enige wat je nodig hebt een Micro SD-kaartje (formatteren in FAT32), een ROM set en het besturingssysteem die je van Krikkz zijn website download. Het OS (V3.02 als ik deze recensie schrijf) zet je op de root van de SD-kaart, zet vervolgens je ROM set er op (zoals met al mijn EverDrive's doe ik dit in mapjes van 00 t/m Z) en drop je de flashcard in je SEGA Mega Drive en starten maar. Als je alles goed hebt gedaan start de X5 op en krijg je netjes een overzichtelijk menu te zien waarbij je de aangemaakte mappen met je ROMS ziet staan en is het vanaf hier eigenlijk selecteren en spelen maar.

Wederom simpelheid op en top, maar Krikzz zou Krikzz niet zijn als er nog wat extra's bij kwam.Want door het menu te openen krijg je de volgende opties:
  • Options: Niets noemenswaardig en waar een gewone gebruiker niet mee hoeft te spelen.
  • Recently Played: Hier kan je kijken welke games je recent gespeeld hebt en selecteren.
  • Start Random Game: Spreekt voor zichzelf en start lukraak een game vanaf het SD-kaartje op.
  • Cheats: De mogelijkheid om cheats in te voeren.
  • Device Info: Informatie over je flashcard.
  • Diagnostics: Een zelftest van de kaart om te kijken of er hardwarematige of SD-kaart problemen zijn.
  • Run CD-ROM: Deze optie is handig voor wie de CD-Rom add-on in zijn bezit heeft.
  • About: Info van Krikzz zoals zijn website, e-mail et cetera.


  • Reageer