Review: Patient Zero (Blu-ray)

Geschreven door RDJ134 op 03 december 2018 om 00:20 uur

Het gebeurt niet vaak dat je een film tegenkomt met een toch wel zeer beroemde cast, die dan vervolgens behoorlijk crap is. Patient Zero zal er op papier vast heel erg goed uit hebben gezien, en met Dr. Who en Margaery Tyrell en Samwell Tarly uit Game of Thrones zou je toch denken dat deze ‘infected' film heel erg vet is, alleen is deze zeer slecht uitgewerkt en dat ga ik je even haarfijn uitleggen in mijn onderstaande recensie, waarvan Sony Home Entertainment mij een Blu-ray-versie stuurde.Patient Zero neemt ons mee in de nasleep van een virusuitbraak die een gemuteerde versie van hondsdolheid is en mensen heel agressief maakt en zich verspreid via bijtwonden door besmette mensen en dieren. Aangezien het virus (dat na een beet in 90 seconden het lichaam van zijn slachtoffer overneemt) zo hard om zich heen slaat, vluchten de overlevenden samen met militairen in een ondergrondse raketbasis. Daar proberen wetenschappers als Dr. Gina Rose (Natalie Dormer, Game of Thrones) onder leiding van legerkolonel Knox (Clive Standen uit o.a. Vikings) een oplossing te vinden. Ze moeten Patient Zero vinden, oftewel diegene door wie deze uitbraak is begonnen. Het enige geluk dat ze hebben is Morgan (Matt Smith, beter bekend als Doctor Who) die is gebeten maar niet veranderd is in een infected, sterker, hij kan in tegenstelling tot de mensen met deze wezens communiceren.

Het leger zorgt voor een aanstroom van infected die eerst gemarteld worden met muziek (want ze kunnen daar niet tegen) en dan verhoord worden door Morgan die zo probeert uit te vinden waar de eerste patiënt is. Alleen heeft kolonel Knox alles behalve geduld en een oogje op Gina Rose die niks wil met hem en daardoor zijn er diverse spanningen op de werkvloer waarbij Knox als alfamannetje probeert de boel te intimideren. Als op een dag een aantal dode soldaten worden binnengebracht blijkt er één niet dood te zijn maar een infected die net anders is dan wat ze tot nu toe hebben gezien. Deze noemt zichzelf The Professor (Stanley Tucci) en heeft geen last van de harde muziek, rookt sigaretten en weet Morgan goed te irriteren door hem steeds beetje voor beetje informatie te voeden waaruit blijkt dat hij meer weet over de groep en vooral van Morgan. Daarbij worden monologen afgestoken over evolutie en superioriteit van wat The Professor het nieuwe dominante ras noemt. Uiteraard is dit een hele opzet waarbij er een hoop mis gaat en de basis door een horde overlopen wordt.Pfff... ik zeg je eerlijk: door de cast en zombieachtige setting had ik het idee een toch wel vermakelijke film te gaan zien. De realiteit is dat deze film gewoonweg heel, en dan bedoel ik heel, erg slecht is. Het is saai, springt van de hak op de tak en heeft wat subplots die nergens goed worden uitgewerkt, zoals Morgan en zijn vrouw, die nog steeds leeft en in de kelder van de basis wordt vastgehouden en een experimenteel medicijn krijgt met Morgan zijn bloed er in, maar dit wordt alleen oppervlakkig benaderd. Hetzelfde gaat op voor The Professor die heel erg cool en perfecte villain is door zijn arrogantie en je doet vermoeden dat hij eigenlijk Patient Zero is met een godcomplex. Zoals je waarschijnlijk begrijpt een hoop opzetjes die niet echt uitgediept of afgemaakt worden. Dan heb ik het niet eens over het einde, waarbij ik dacht van... oké, dat was het? Misschien een leuke opzet voor een vervolg die er hopelijk nooit zal komen, maar als kijker is dit toch wel achterblijven met een leeg gevoel.

Het beeld is zoals je gewend bent van een Sony Home Entertainment-release van hele goede kwaliteit en zien we heel erg veel details voorbij komen, waarvan de priemende gele ogen van de infected echt door je beeld heen priemen. Voor de rest is het kleurenpalet vrij grauw en dof te noemen, maar daar valt verder niks op aan te merken. Dit gaat ook op voor de audio, dat komt in 5.1 DTS-HD Master Audio en ook veel details heeft, zoals pratende mensen in de basis waarbij je echt een vol geluid hebt die je er midden in zet. Ook de keren dat infected los gaan met hun ketenen of schreeuwen van uit alle speakers in hun kooien doen bijdragen aan de sfeer.


Conclusie

Mijn verwachtingen van Patient Zero waren toch wel vrij hoog door de voorgeschotelde setting en toch wel redelijk beroemde cast, wat normaal niet uit hoeft te maken in een film van dit genre. Maar de uitwerking en het verhaal dat opbouwt naar een leeg einde, is gewoon ronduit slecht. Ik kan je deze dan ook niet gelijk aanraden voor de huidige winkelprijs die tijdens het schrijven van deze recensie rond de 12 euro is. Als je deze voor rond de 4 euro kan meesleuren en je een liefhebber bent van echt hele slechte films die nergens heen gaan, dan is deze de aanschaf misschien waard. Voor mij persoonlijk (en ik heb al heel wat bagger in mijn leven gezien) was Patient Zero anderhalf uur van mijn leven die ik nooit meer terug krijg. Ondanks de zeer goede audio en visuele presentatie van dit schijfje is mijn eindcijfer een 40.
Onze score 40

Reageer

Artikelinformatie

Recente nieuwsberichten

Geen resultaten gevonden. Dit bericht is niet gekoppeld en wordt beschouwd als een algemeen bericht.

Laatste nieuws

Naar het archief