Artikel: Cyberflix TV

RDJ134 14 januari 2019 om 02:43 uur

Het is alweer vijf jaar geleden dat je hier op Eigenwereld mijn recensie van het toen net verschenen Popcorn Time kon lezen. Een indrukwekkend stukje software die gebruikmaakte van p2p en het mogelijk maakte om elke nieuwe film en tv-show te streamen. Het programma is ondertussen opgegeven door de echte developers en leeft nu voort in verschillende versies die vaak komen met een shitload aan virussen en reclames. Joshua_NL was zo vriendelijk om een maand na mijn Popcorn Time artikel een stuk te schrijven over het toen erg snel populair wordende Movie/Showbox en dit is tot op de dag van vandaag het meest gelezen bericht van deze website.

Maar zoals ik al zei: we zijn vijf jaar verder en heeft het hele illegale streaming gebeuren nieuwe technieken en wendingen gekregen. Want veel mensen hebben tegenwoordig een Android TV-box in huis en kijken via dat IPTV en uiteraard illegaal films en tv-series. Voorheen was Terrarium TV hier de ongekroonde koning van, totdat de makers ervan de handdoek in de ring gooiden en er mee stopten. Ook dit leverde weer een shitload aan 'forks' op die werden onderhouden door verschillende mensen. En toen was er opeens Cyberflix TV (die bij het schrijven van dit artikel toe is aan versie 3.1.3) die in een hele korte tijd aan populariteit wint door zijn uitgebreide aanbod en gebruiksvriendelijkheid, en voor mij tijd om deze eens uitgebreid te gaan testen en vertel ik je de voor- en nadelen van dit handige stukje software.Al sinds vorig jaar heb ik een WeChip V6 Android-box in mijn bezit met Kodi, Movian (fork van Kodi met een uitstekende rechttoe rechtaan FTP-server), Netflix en VideoLand. Want mijn tweede tv in de woonkamer is nog een simpele oldskool LCD die geen Smart-functies heeft. Anyway, naast een Android-box of -telefoon heb je uiteraard Cyberflix TV nodig, alleen kan en zal ik je niet vertellen waar je deze kan vinden, want dat zou de nodige problemen opleveren omdat... het nogal illegaal is enzo. Maar wie de Google- of YouTube-zoekoptie gebruikt kan de advertentievrije versie al snel vinden, wat overigens geheel op eigen risico is en wij van Eigenwereld niet verantwoordelijk zijn voor eventuele problemen of schade aan je Android-box of -telefoon. Zoals het gaat met apps die niet uit de Google App Store komen, moet je Cyberflix TV side loaden en als je bekend bent met het Android-systeem is dat even een vinkje aanzetten en op oké rammen.

Na installatie verschijnt er een klein groen icoontje (zie de bovenstaande foto's) met de naam van de app en is het opstarten en dan HOLY FOOKIN SHIT! een hele strakke Netflix-achtige interface die je begroet met alle hippe tv-shows (je kan het opstartscherm in je instellingen aanpassen) die je maar voor kan stellen en is het mogelijk (zie de bovenstaande foto's) om niet alleen per genre te kiezen, maar ook voor 80's (denk aan Transformers, ALF, Knight Rider), de series van Netflix et cetera. Het is letterlijk een kwestie van het plaatje van je favoriete show aanklikken, rechts bovenin de Ster te kiezen om deze aan je favorieten toe te voegen, je seizoen en aflevering kiezen en dan nogmaals rechts bovenin op het Play-icoontje te rammen en dan begint de magie.

Want Cyberflix is een Scraper, dit betekent dat hij alle links voor de tv-shows en -series haalt van het internet en je deze in een lijst laat zien waarna je de keuze kan maken uit 1080p, 720p of lagere kwaliteit. Dan, als je dit gedaan hebt (allemaal handelingen van enkele seconden) is het je link selecteren en krijg je de optie van gewoon afspelen of met ondertiteling, waarna je de keuze krijg uit een aantal ondertitelingen en is het vaak een kwestie van geluk om de juiste te selecteren en mocht dit niet synchroon lopen, dan ga je even terug en kies je net zo lang een andere ondertiteling tot het wel goed loopt. Tot mijn grote verbazing werkte bijna alles (opvallend is dat Nederlandse tv-shows als De Luizenmoeder, Mocro Mafia en Judas geen links hebben) wat ik aanklikte heel erg goed en in perfecte kwaliteit en is dit een vorm van piraterij in zijn simpelste en zeer effectieve vorm.De volgende stap was de filmoptie, en deze selecteer je netjes links bovenin en krijg je alle trending films (ook dit is aan te passen met filters naar eigen inzicht) te zien en daar zitten ook de nodige cam-versies, screeners en HD-releases bij, en is het wederom een kwestie van film selecteren (je hebt hier ook de optie om IMDB te raadplegen of een trailer ervan te bekijken) en op de Play-knop te rammen, even wachten tot de links gescraped zijn, selecteren en afspelen maar. Zo ongelofelijk simpel is het. Ik heb deze app een tijdje uitgeprobeerd en in die tijd heb ik slechts twee keer meegemaakt dat een film bufferde en vastliep. Door een nieuwe link (veel populaire films en series hebben zelfs tientallen links) van de film te selecteren was het probleem opgelost.

Ik moet eerlijk toegeven: het werkt als een malle. De films en series (waarvan hele oude die je normaal niet snel tegenkomt) streamen zonder enige problemen, zeer overzichtelijke interface, de optie voor ondertiteling en het is mogelijk om de content te downloaden. Maar zoals ik al eerder zei is dit hartstikke illegaal en ondanks dat je van vaste 'lockers' en server links streamt of download is er altijd een risico dat je op een dag opeens een brief met een schadeclaim van een Amerikaanse tv-zender of filmmaatschappij op je deur mat kan vallen. Nu kan je dit voorkomen door een VPN te gebruiken, maar dat is weer een handeling extra die voor veel mensen een stap teveel kan zijn. Bovendien is Cyberfix nu enkel voor Android beschikbaar en te gebruiken via een tv-box (in mijn geval) of een telefoon.

Nu ben ik er erg van onder de indruk en was het voor mij best moeilijk om deze er weer vanaf te gooien. Ik kijk mijn series meestal via de normale legale kanalen of rechtstreeks in de US via een VPN en de films krijg ik bijna allemaal of check ik ze in de bioscoop. Dus is dit verder voor mij niet echt interessant om een risico mee te lopen, want deze blijft er altijd aan kleven. Wat jij met de informatie uit het artikel doet is geheel aan jou. De enige reden waarom ik dit prachtige stukje software bekeken heb, is omdat ik er door een hele goede maat (die anoniem wilt blijven) op gewezen werd en ik toch wel heel erg nieuwsgierig was geworden doordat het ondertussen een behoorlijke buzz heeft gekregen op het internet en dus een mooie reden om er een stukje over te schrijven. De vraag blijft nu: hoelang zal dit feestje duren voor het offline gehaald zal worden en wat het gaat vervangen. Want zoals ik al eerder zei: in vijf jaar is er een hoop veranderd op de manier waarop illegale content wordt bekeken.

Reageer