Artikel: Wereld's grootste PC big gaming box collectie is open voor het publiek

John "Ins0mnia" Jonk 30 september 2022 om 01:45 uur

Nederland heeft al een tijdje een gaming gerelateerde wereldrecord. Anne Bras heeft de grootste Big Boxed gamescollectie. Voor de mensen die geboren zijn na 2000: in de jaren 70 tot eind jaren 90 kwamen de meeste PC-games uit in grote dozen met mooie boxart.

Anne vond het zonde als dit verloren ging, dus is hij gaan verzamelen. Kwam uit op 22.000+ gamedoosjes en werd daarmee Genuiss Book of World Records certificaathouder. Maar wat heb je aan je collectie als je dat niet kunt delen?

Na een tijdje zoeken vond hij de geschikte partner, de Nationale Home Computer Museum in Helmond. Hier kon hij een deel van zijn collectie tentoonstellen. Afgelopen zondag ging zijn collectie ook daadwerkelijk open. Want je vindt alles over de geschiedenis van de home computer met de grootste nog werkende collectie van de wereld.

Kleinschalig, dat wel, maar had een cover band "Floppy ears with big guns" die tracks speelde van bekende tunes uit Jazz Jackrabbit, Doom, Monkey Island en Prince of Persia. Er was later ook een DJ Wisefire (Ysbrand) die speelde dancemuziek af via een Nintendo DS micro.

Plus er kwam nog een presentatie van JP van Seventer (Dutch Game Garden, Davilex) over het preserveren van digitale content en Arjan Brussee (Epic Games, Guerilla) kwam kijken hoe groot de Jazz Jackrabbit-collectie was. Gezien hij een van de devs was van Jazz Jackrabbit 1 & 2.

Al met al een geslaagde geeky dag en kan je aanraden om de collectie van Anne en het museum zelf in Helmond eens te gaan bezoeken.

Reageer