Review: Iron Man 3

Geschreven door RDJ134 op 25 april 2013 om 23:15 uur

Het is alweer vijf jaar geleden dat we Iron Man in de bioscopen konden bewonderen, en deze Marvel-film die Phase One (opbouw naar The Avengers) inluidde was gelijk een groot succes bij comiclezers en bioscoopbezoekers. In 2010 kwam het vervolg ervan uit en deze was erg matig en werd niet echt goed ontvangen. Maar sinds vandaag is Iron Man 3 op het witte doek te bewonderen en mocht ik deze iets meer dan een week geleden bij een speciale persscreening bekijken. Wat ik zag maakte me blij en teleurgesteld tegelijk. Waarom? Dat kan je hieronder gaan lezen.Iron Man 3 begint voor de verandering tijdens de millenniumwisseling, waar we zien hoe een erg arrogante Tony Stark (Robbert Downey Jr.) met de bloedmooie wetenschapster Maya Hansen (Rebecca Hall) naar haar kamer gaat voor wat "oud en nieuw"-seks. Onderweg wordt Tony lastiggevallen door de erg kneuterige stereotype nerd Aldrich Killian (Guy Pearce) die hem wijst op zijn werk bij A.I.M., waar gesleuteld wordt aan menselijk DNA om zo bijvoorbeeld nieuwe ledematen te laten aangroeien en andere militaire toepassing. Tony is dronken en hitsig en heeft duidelijk geen zin in zijn gezeik en vraagt hem naar het dak te gaan en hem daar later te ontmoeten, maar komt Stark niet opdagen.

Dan skipt de film vervolgens naar de toekomst, waar we zien dat Tony Stark lijdt aan posttraumatische stress van de gebeurtenissen uit The Avengers (2012). Hierdoor slaapt hij bijna niet meer en als hij slaapt heeft hij last van nachtmerries, en daar houdt het feest niet op, want zo nu en dan heeft hij ook nog last van paniekaanvallen. Oftewel: hij is een totaal wrak geworden wat zijn relatie met Pepper Pots (Gwyneth Paltrow) niet ten goede komt. Want deze is nu de CEO van Stark Enterprises en daar staat opeens op een dag Aldrich Killian (die nu niet meer zo'n nerd is) voor de deur die nu met het A.I.M.-project ontdekt heeft dat er in het menselijke DNA gaten zitten die kunnen worden opgevuld met nieuwe mogelijkheden en ongekende krachten. Pepper wijst hem er op dat Stark Industries niet meer werkt aan militaire technologie, en daarom geen interesse heeft.

Ondertussen is er nog de Mandarin (gespeeld door Ben Kingsley), een terrorist (en een dikke verwijzing naar Osama Bin Laden) die wereldwijd aanslagen op Amerikaanse doelen pleegt en vervolgens inbreekt op tv-signalen om zijn anti-Amerika-boodschap te ventileren. Dit alles zal Tony Stark aan zijn reet roesten, want deze heeft zoals je al begrijpt hele andere dingen aan zijn hoofd. Pas wanneer Mandarin een bomaanslag in Hollywood pleegt en zijn ex-bodyguard Happy Hogan in coma komt te liggen is het aan. Tony geeft op tv zijn adres en vraagt of de Mandarin mans genoeg is om langs te komen voor een rondje mano-a-mano. Alleen stuurt deze een legertje helikopters met raketten op hem af en deze maken zijn prachtige huis met de grond gelijk. Tony gaat op jacht naar Mandarin en vinden er de nodig plotverwisselingen plaats die Tony meenemen naar het uiterste van zijn bestaan als Iron Man.

In de intro van de review kon je al lezen dat ik gemengde gevoelens heb bij deze film, en daarom zal ik eerst beginnen met wat er in mijn ogen fout aan is. Het eerste is dat als je de trailers en de posters hebt gezien je het beeld hebt dat Iron Man 3 een grimmige, harde film gaat worden, maar al snel in de eerste tien minuten krijgen we slapstick en "lach of ik schiet"-humor om onze oren. Zo is Tony aan het kloten met zijn nieuwe pak dat uit losse onderdelen bestaat, krijgen we bijna non-stop semi-grappige en vooral typische Amerikaanse grappen die ik persoonlijk erg flauw vindt. Maar dat is niet zo erg, want wat mij echt teleurstelde was de Mandarin. Ik kan je niks zeggen over de plottwist waar hij deel van uit maakt,want dat zou een dikke spoiler zijn, maar als je Marvel-comics leest weet je dat hij al sinds de jaren zestig meegaat en een hele unieke villain is. Dit wordt door de film in één klap onderuit gehaald, en zal bij de comicpuristen als mijzelf behoorlijk verkeerd vallen. Mocht je totaal niet bekend zijn met de Mandarin uit de comics, geen nood, dan zal je niks opvallen.

Nu ik klaar ben met mijn comic book nerd rage is het tijd om je te vertellen waarom jij nu wel deze film in de bioscoop moet gaan checken. Want Iron Man 3 is een zomer blockbuster zoals je deze verwacht. Veel humor in combinatie met een shitload aan special effects en explosies. Daarvan is de aanval op Tony Starks huis een hoogtepunt te noemen die je op het puntje van je stoel zal krijgen. De bad guys zijn lekker stereotype en gooit Robert Downey Jr. de ene na de andere oneliner eruit en dit met zo'n tempo dat je zeker een paar keer met een smile op je gezicht zal zitten. Ook Ben Kinsley is verdomd grappig en speelt misschien wel de leukste rol uit zijn hele acteercarrière. Wat ik persoonlijk echt gruwelijk vond, was de eindaftiteling die geheel in de stijl is van een jaren zeventig of tachtig tv-show. Uiteraard is er na de aftiteling nog een scène te zien met een oude bekende.

Conclusie

Iron Man 3 is een must see summer blockbuster, die je genoeg actie, humor en explosies voor je geld geeft, maar komt qua verhaal wat rommelig over en de posttraumatische stress van Tony Stark komt door de op automatisch piloot acterende Robbert Downey Jr. niet helemaal tot zijn recht. De eerste Iron Man-film was erg vermakelijk, de tweede was ronduit slecht te noemen en toen was er een jaar geleden The Avengers waarbij Iron Man voor mij de grote held was. Iron Man 3 valt wat dat terug op oneliners en typsiche Amerikaanse clichégrapjes en opmerkingen, terwijl je na het zien van de trailers de indruk krijgt dat deze film erg grimmig en serieus gaat worden. Dan is er nog de ergernis van mijn kant over de Mandarin en mede daardoor verliet ik de screening met gemixte gevoelens. Als ik deze aan de kant schuif en alles overweeg, moet ik je eerlijk zeggen dat deze film niet meer dan een herhalingsoefening is en daarom van mij een 65 krijgt.
Onze score 65

Reageer

Artikelinformatie

Recente nieuwsberichten van Iron Man 3 Naar het profiel

Laatste nieuws

Naar het archief