Review: Annihilation

RDJ134 11 april 2019 om 14:19 uur

Toen in februari 2018 de eerste trailer van Annihilation verscheen had het gelijk veel mensen hun aandacht, want naast de hoofdrol van Natalie Portman was het idee van een buitenaardse infectie en levensvorm die langzaam de aarde overneemt iets wat tot de verbeelding spreekt. Bovendien is dit een serieuze sciencefictionfilm en dat zie je helaas ook niet al te vaak meer. Deze film was eerst te zien op Netflix, en in de US zelfs in een aantal bioscoop zalen. Annihilation is nu verkrijgbaar op fysieke media als dvd en Blu-ray en van de laatstgenoemde heb ik een recensie-exemplaar gehad om de onderstaande recensie te realiseren.

Als Annihilation begint zien we hoe Lena (Natalie Portman, bekend van onder andere Leon en de Star Wars-prequels) wordt verhoord door een groep mannen in Hazmat-pakken die haar een hoop vragen stellen waarop ze bijna tot geen antwoorden heeft, en krijgen we door middel van flashbacks te zien wat haar en haar team is overkomen. Want Lena is een professor in biologie die een militaire achtergrond heeft en dat is waar ze haar man Kane (Oscar Isaac, Poe Dameron uit de huidige generatie Star Wars-films en de aankomende Star Wars Resistance tv-Serie van Disney+) heeft leren kennen. Deze is bijna 12 maanden geleden verdwenen tijdens een special forces operatie waar hij niet over kon en wilde vertellen. Lena is hier nog altijd helemaal kapot van, want toen Kane weg ging was de relatie kapot doordat Lana vreemd was gegaan en deze schuld knaagt nu dubbel zo hard aan haar verdriet mee.



Dan opeens loopt Kane verdwaast hun huis binnen en heeft problemen met zijn geheugen en weet niet waar hij de afgelopen maanden is geweest of wat er gebeurd is. Dit tot grote frustratie van Lena die zich dan ook rot schrikt als hij opeens bloed begint op te hoesten. Als ze in een ambulance naar het ziekenhuis rijden worden ze door militairen onderschept en wordt Lena verdoofd en samen met Kane afgevoerd. Als ze bijkomt zit ze in een kamer met Dr. Ventress (Jennifer Jason Leigh, bekend uit vele jaren tachtig en negentig cultfilms) die een psycholoog is en haar verhoort over wat Kane haar verteld heeft. Want hij is de enige die ooit is teruggekeerd uit The Shimmer, dit is een gebied waar drie jaar geleden een meteoor insloeg en waar sindsdien een soort van zeepbel omheen hangt en die zich langzaam aan uitbreid als een soort van schimmel of kankergezwel. Kane ligt ondertussen buiten bewustzijn op de intensive care en is stervende.



Ventress gelooft dat de oplossing om hem te redden in het hart van The Shimmer ligt waar de meteoor is neergestort. Ze is dan ook van plan om met drie andere vrouwen, Anya Thorensen (Gina Rodriguez), Cass Sheppard (Tuva Novotny), en Josie Radek (Tessa Thompson, bekend van Creed, Westworld, Thor Ragnarok) daar naartoe te reizen om antwoorden te vinden op de vele vragen die er zijn. Want waar zijn alle special forces gebleven? Waarom is Kane de enige die dit overleefd heeft? En wat is er gaande in The Shimmer? Lena met haar militaire achtergrond weet het voor elkaar te krijgen dat ze ook mee op expeditie mag en eenmaal binnen in het gebied beginnen dingen al heel erg snel weird te worden, want de wetten van natuurkunde gaan hier niet op en verloopt tijd anders dan in de normale wereld en word DNA van alles wat leeft aangetast door een soort virus die voor mutaties zorgt. Ook de flora en fauna in The Shimmer hebben hier last van en worden de dames al snel aangevallen door een gemuteerde krokodil en beer die zelfs stemmen na kan doen.



Terwijl het groepje hun reis voortzet naar de krater van de meteoor komen ze er langzaam aan achter wat er met de eerder gestuurde soldaten is gebeurd en wat Kane daar voor rol bij had. Maar ook wordt het groepje langzaam aan één voor één uitgedund (geen spoiler, want in de openingsscène krijg je dit al te horen) en doordat de lichamen ook muteren is het een race tegen de tijd geworden om hun bestemming te bereiken waar de waarheid en oorzaak te vinden is en deze is vreemder dan je zou denken of kan voorstellen. Maar dat mag je zelf gaan bekijken.

Annihilation, dat gebaseerd is op het gelijknamige boek van Jeff VanderMeer, wat het eerste uit een drieluik is en de verschillen tussen de film en het boek kan je overigens hier horen en zien. Maar goed, wow, deze film is nogal WTF?!? Laat ik beginnen bij het begin: het verhaal dat echt heel erg nice is, want er is altijd een kans dat er een meteoor op de aarde inslaat met daarin bacteriën of een organisme die zich hier zal nestelen en zoals in de film zich kan verspreiden met een hoop ellende van dien. Iets wat overigens in de film Evolution uit 2001 ook al voorbij kwam op een hele humoristische manier en als je deze film nog niet kent: gelijk gaan checken. Maar goed, ook het karakter van Lena is heel erg interessant te noemen want langzaam aan zien we haar worstelen met haar innerlijke demonen, gemaakte fouten, verlies en acceptatie. Iets wat ironisch ook opgaat voor de andere vrouwen in het team die allemaal een problematische achtergrond hebben en deze zelfmoordmissie aangrijpen om enige zinnigheid aan hun bestaan te geven.



Wat ook aangrijpend is, is de wereld in The Shimmer die door verknipte DNA alles één levend organisme en geheel maakt en dat komt in verschillende vormen. Bomen, bloemen, dieren en mensen zijn met elkaar verbonden maar blijven muteren en andere gedaantes aannemen. Dit zorgt voor een aantal hele enge momenten (zwembadscène) en visuele stukken die prachtig mooi in beeld worden gebracht. Speaking of: deze Blu-ray heeft een zeer strek en gedetailleerd beeld, waarbij je moet denken aan grassprieten of schimmelsporen die er prachtig uitzien in 1080p Full HD. Het kleurenpalet van de film is van heel erg doffig en gritty tot later in The Shimmer en de plek waar de meteoor is ingeslagen echt fel van kleur en dit is prachtig mooi om te zien en demonstreert toch wel waar een goede Blu-ray je HDTV kan laten schitteren. Het geluid komt in Dolby Atmos (dat nu eindelijk standaard begint te worden) en dat zorgt voor een veel intensere beleving omdat ook geluid van bovenaf zijn te horen, waarbij de meteoorimpact en helikopter de show stelen. Maar ook het zachte omgevingsgeluid in The Shimmer is een ‘volle' ervaring.

Naast de film zijn er ook een aantal extra's, zoals:
  • Refractions
  • For Those That Follow
  • Shimmer
  • Vanished in Havoc

    Als je alles bij elkaar optelt zit je toch al snel aan meer dan een uur aan bonuscontent die je veel over de productie laat zien. Dus een must see als je de film al kent of nadat je deze hebt gekeken.

  • Reageer