Review: Scary Stories to Tell in the Dark (Blu-ray)

RDJ134 12 februari 2020 om 02:36 uur

Scary Stories to Tell in the Dark is een tiener horrorfilm die niet zo heel erg eng is, maar door een mix van Stephen Kings IT en de visuele stijl van Guillermo del Toro heeft deze film een vibe die heel erg lekker aanvoelt en daardoor heel makkelijk weg kijkt. De film is sinds kort te vinden bij de bekende streamingdiensten en fysiek verkrijgbaar als dvd en Blu-ray. Entertainment One was zo aardig om mij de laatstgenoemde mediadrager toe te sturen voor een recensie die je nu hieronder kan lezen.Scary Stories to Tell in the Dark start op Halloweenavond van 1968 in het stadje Mill Valley met op de achtergrond het conflict in Vietnam en maken we kennis met een aantal personages. Te beginnen met Tommy Milner (Austin Abrams, die eerder in The Walking Dead te zien was als Ron), een pestkop die zijn leven op de boerderij haat en nu samen met zijn vrienden zich hebben aangemeld bij het leger om naar Vietnam te gaan en dus nu hun laatste Halloween vieren door het leven van andere zuur te maken. Waaronder Stella Nicholls (prachtrol van Zoe Colletti, die het nog ver gaat schoppen in Hollywood), en meisje wiens moeder haar heeft verlaten en die nu samen met haar vader Roy (Dean Norris aka Uncle Hank uit Breaking Bad) er het beste van proberen te maken en haar uitvlucht van frustratie en eenzaamheid is het schrijven van verhalen en is ze een groot liefhebber van horrorfilms. Haar enige vrienden zijn de zeer grofgebekte en erg bijdehante Chuck (Austin Zajur) en de erg nerdy Auggie (Gabriel Rush, die in 2014 de rol van Otto speelde in het briljante The Grand Budapest Hotel), die een beetje last heeft van zijn tiener hormonen.

Dit drietal wordt jaar in, jaar uit tijdens Halloween door Tommy en zijn vriendjes berooft van hun snoep en besluiten om dit jaar eens goed terug te slaan door zijn auto te bekogelen met eieren en te trakteren op een brandende zak met Chuck zijn drollen erin. Als de wagen crasht en Tommy met aanhang de achtervolging inzet op het trio, vluchten deze een drive-in bioscoop in waar de moeder van alle moderne zombiefilms Night of the Living Dead van George A. Romero is te zien. Waarbij ze schuilen in de auto van Ramon (Michael Garza, die nu te zien is in het zeer onderschatte Wayward Pines die je echt moet checken als je liefhebber bent van mysterie en sciencefiction), die eigenlijk probeert om zijn dienstplicht te ontlopen en dus niet zit te wachten op problemen die eigenlijk onvermijdelijk zijn. Na een korte confrontatie met Tommy besluit Stella om naar een echt spookhuis te gaan, waar volgens de legendes een zekere Sarah Bellows woonde die een aantal kinderen vermoorde en die enge verhalen vertelde aan wie ernaar wilde luisteren, om dan vervolgens te verdwijnen.De loserclub... ik bedoel de vier tieners vinden in het huis een geheime ruimte met de kamer van Sarah Bellows en een boek waar ze haar verhalen in schreef. Alleen is Tommy met zijn vriendjes en wat blijkt: ook Chuck zijn zusje met wie hij een date had is hen op het spoor gekomen en sluit hen op in de verborgen kamer. Al snel wordt de deur geopend door wat een geest lijkt en vluchten de vrienden om er vervolgens achter te komen dat Tommy de auto van Ramon gesloopt heeft en deze nu blijft overnachten bij Stella. Maar dan begint de ellende, het boek dat is meegenomen schrijft zijn eigen verhalen over hen en beginnen de tieners (beginnende bij Tommy) te verdwijnen en dit alles door Pennywis... ik bedoel hun eigen angsten die zich nu in het echt manifesteren en begint er een race tegen de klok waarbij de waarheid van Sarah Bellows zich langzaam aan ontvouwt en dingen heel anders blijken te zijn in het stadjes dan de meeste mensen dachten. Hoe dat verder zit mag je uiteraard zelf gaan bekijken, want voor de eindaftiteling begint gebeurt er nog meer dan genoeg.

Scary Stories to Tell in the Dark is een hele vermakelijke film die geen hardcore horror is, maar zeker geen slechte film. Er valt genoeg te griezelen en heeft ook enkele leuke (spinnen en een grote teen) gore momenten die echt IEUW zijn. Alleen het probeert zo hard om de Stephen King (nerdy kinderen zonder vrienden die door niemand geloofd worden als een paranormale gebeurtenis plaatsvindt) en Guillermo del Toro qua visuele stijl te imiteren dat het er allemaal net iets te dik bovenop ligt, net als de gehele Vietnam-ondertoon die door de film loopt. Dit is geen verkeerd ding trouwens, want ik heb me nergens echt kunnen irriteren tijdens het kijken. Wat overigens komt door de slimme nerdy humor en het zeer goede acteerwerk van Zoe Colletti waarvan we in de toekomst zeker nog meer gaan horen en zien.

Het beeld van deze Blu-ray is dik in orde: het opent met felle gele kleuren die echt van je scherm spatten en dit gebeurt meerdere keren, want de film zijn kleurenpalet is in het algemeen vrij donker en springt een paar keer over van donker naar opeens volle kleuren wat even schrikken was qua overgang. De details zijn ook heel goed en dat is helemaal in het begin met de vogelverschrikkerscène te zien waar de kevers (of kakkerlakken) doorheen kruipen en ook het hooi kan je gewoon tellen zo scherp is het beeld. Ook andere haren en stof komt goed naar voren toe, dus op het beeld valt zeer weinig aan te merken. Dit gaat ook op voor het geluid dat komt in DTS-HD Master Audio 5.1. Leuke voorbeelden van optimaal geluid is in het maisveld waar je krekels en ritselende geluiden echt rondom je heen hoort, ook als de kinderen zich in het huis van Sarah Bellows bewegen hoor je van alles kraken en voetstappen om je heen. De schrikeffecten komen zeer agressief naar je toe en spreken de subwoofer goed aan. Dus ook met de audio zit het meer dan goed.


Reageer