Review: 1917 (Blu-ray)

RDJ134 5 juni 2020 om 00:54 uur

Ik houd heel erg van geschiedenis- en oorlogsfilms omdat dit een actievol genre is met vaak prachtige mooie verhalen over hoe mensen in onmogelijke situaties het beste (of slechtste) uit zichzelf kunnen halen. Nu verscheen vorig jaar de film 1917 dat zich afspeelt tijdens de Eerste Wereldoorlog. Een oorlog die eigenlijk is overschaduwd door de tweede en ongekend gruwelijk was door gasaanvallen en de zinloze veldslagen over letterlijk enkele centimeters grond en beide partijen ingegraven tegenover elkaar stonden. De film won drie Oscars en viel op door zijn bijzondere manier van vertellen en leek op een ‘one shot' scene. Maar daar meer over in de onderstaande recensie van de Blu-ray die ik heb ontvangen.Als de film begint is de datum 6 april 1917 en worden Lance Corporals William Schofield (George MacKay die naast tv-werk ook te zien was in de erg leuke komedie Pride uit 2014) en Tom Blake (Dean-Charles Chapman, bekend van zijn rol als Tommen Baratheon in Game of Thrones) opgeroepen door generaal Erinmore (Colin Firth, te zien in vele grote Engelse en Amerikaanse films) die een speciale missie voor hen heeft en deze bestaat uit het brengen van een boodschap (het afblazen van de aanval) naar generaal Mackenzie (Benedict Cumberbatch) die op het punt staat om met een bataljon van 1600 man een Duitse stelling aan te vallen. Alleen is dit een val die zorgvuldig door de Duitsers is voorbereid en die nu klaarstaan om hen af te slachten.

Dus is het aan deze twee soldaten de taak om zo snel mogelijk te vertrekken om de boodschap (in minder dan 24 uur) over te brengen, maar Tom Blake heeft nog een tweede reden om er zo snel mogelijk heen te gaan want zijn broer Joseph (Richard Madden aka Rob Stark uit Game of Thrones) die in het 2e Devonshire Regiment zit zal dus meevechten met deze aanval en dus zo goed als dood gaan. Tom zet alles op alles, tot tegenzin van Schofield die het rustiger aan wilt doen. Want hun reis begint door niemandsland, een gebied waar de doden liggen en hangen in het prikkeldraad, bomkraters en een grote open lege vlakte waar de vijand (die terug zou zijn getrokken) elk ogenblik het vuur kan openen. Wat volgt is een race tegen de klok die hen door de loopgraven, verlaten boerderijen en grote open velden brengt waarbij elke moment ook je laatste kan zijn. Ik zou heel graag meer vertellen maar dan zou ik te veel spoilen.Deze film is echt mind blowing goed gemaakt, want het verhaal is vrij simpel en rechttoe rechtaan, maar de manier hoe dit in beeld wordt gebracht en de ervaring die het biedt is heel anders dan je gewend bent. Het eerste punt hier is dat het lijkt alsof alles in één single shot opname is gedaan, wat ook is met de meeste scenes, maar dit wordt echt naadloos met kleine montagetrucjes aan elkaar genaaid dat je het als kijker niet eens doorhebt en je ook echt erbij loopt of je beweegt in de loopgraven of door het niemandsland. Het is zo persoonlijk dat je de spanning die de karakters ervaren je ook echt beetpakt en dat gebeurt niet vaak. Het tweede element is de continu aanwezige muziek die de film perfect gebruikt van een rustige bassline tot oplopende bombastische stukken is een perfecte mix van visuele opbouw en audiouitvoer.

Een ander visueel aspect is hoe er met het beeld en de kleuren wordt gespeeld. Zo zijn de loopgraven donkergrauw met veel bruinoverheersing, en dan het platgebombardeerde niemandsland waar alles grauw en grijs is. Wanneer beide karakters deze verlaten zie je een hele langzame overgang naar groen gras en een blauwe lucht die steeds feller worden, maar ook tegen het einde aan is er een bosscène die weer lichtblauw met grijs als boventoon in het kleurenpalet heeft en zou ik bijna de nachtelijke sfeer tussen een in brand staande stad vergeten, waar het geel van het vuur echt je tv doet oplichten. Prachtig mooi. Zoals ik ook al eerder zei is dat het geluid een perfecte rol speelt en dat is niet alleen de muziek maar ook de geluidseffecten van schoten en explosies komen zo goed op je af dat je ook echt schrikt wanneer bijvoorbeeld een sniper zijn schoten lost. Maar ook hier zoveel details als het kraken van schoenen of piepende en rennende ratten; het klinkt door de DTS-HD Master Audio track perfect, en ja, dat woord gebruik ik voor deze recensie.

Naast de film staan ook de volgende extra's op het schijfje:
  • The Weight of the World: Sam Mendes
  • Allied Forces: The Making of 1917
  • The Score of 1917
  • Recreating History

    Deze extra's geven je een mooi kijkje achter de schermen van deze prachtige productie en zijn allemaal redelijk kort met een totale speeltijd van net over de dertig minuten.


  • Reageer