Review: Austin Powers: International Man of Mystery (Blu-ray)

RDJ134 29 september 2021 om 01:38 uur

In 1997 was Mike Myers dankzij de twee Waynes World-films (1992 & 1993) ongekend populair en was elke film die uit kwam met hem een mega succes, en deze triomftocht eindigde in 2008 met The Love Guru die hem zo goed als zijn carrière kostte. Maar goed, ik dwaal af. In 1997 kwam het briljante Austin Powers: International Man of Mystery uit, een film die een ode was aan zijn vader die in 1991 overleed en die zeer groot fan was van Engelse popculture en de James Bond-franchise. Dus bedacht Myers het karakter Austin Powers: een over de top hitsige Engelse superspion die de wereld moest redden van Dr. Evil ‘mwahahahahaha'. De film is sinds deze maand opnieuw uitgebracht op Blu-ray en deze heb ik mogen ontvangen voor een recensie en deze kan je hieronder lezen.Als Austin Powers: International Man of Mystery begint maken we kennis met de Engelse spion Austin Powers (Mike Myers) die in het Londen van de jaren zestig op jacht is naar Dr. Evil (Mike Myers) en dit mislukt waarna deze hilarische villain zich invriest en met een raket de ruimte in vlucht. Austin vreest dat deze ooit op een dag zal terugkeren en besluit ook om zich in te laten vriezen totdat zijn hulp nodig is. Wat ook gebeurt 30 jaar later, alleen is er in de tijd een hoop veranderd, want Dr. Evil zijn misdaadorganisatie is veranderd in een succesvol legaal bedrijf en dat bevalt hem niet en smeed hij het plan om een kernwapen te stelen en deze ondergronds te laten ontploffen, tenzij ze hem één miljoen dollar betalen! Waarop zijn nummer 2 (prachtrol van Robert Wagner) hem vertelt dat zijn bedrijf per jaar miljarden omzet en hij zijn eis verhoogt naar 100 miljard.

Ondertussen wordt Austin Powers uit de diepvriezer gehaald om Dr. Evil zijn plan te voorkomen, nu moet hij niet alleen even een hele grote plas doen waar geen einde aan lijkt te komen, maar net als zijn nemesis wennen aan de nieuwe wereld waarin de normen en waarden zijn veranderd en dit eist een behoorlijke aanpassingskracht voor beide partijen. Wat volgt is een race tegen de tijd waarbij Austin Powers er alles aan doet om Dr. Evil zijn plannen te doorgronden en te voorkomen voordat hij de wereld vernietigd. Hierbij worden alle James Bond-clichés uit de kast gehaald en zoals je hier kan zien is dit perfect gedaan en is de film een heerlijke ode aan de 007-franchise.Toen Austin Powers: International Man of Mystery in 1997 uit kwam, was ik mede door de bovenstaande trailer alles behalve enthousiast. Tot ik de film pas vele jaren later zag en ik stuk ging van de onwijs flauwe dubbelzinnige humor en slapstick momenten die simpelweg briljant zijn. De opmerkingen van Austin en Dr. Evil zijn ondertussen legendarisch en popculture geworden en kan iedereen er wel iets van quoten.

Het beeld van dit schijfje is zeer goed te noemen en vol met details. Of dit nu de borstharen van Austin zijn of de huidporiën van de acteurs en actrices, alles ziet er scherp en vol met kleuren uit en daar valt dan ook helemaal niks op aan te merken. Net als het geluid, dat komt in DTS HD 5.1, en deze is zeer goed in balans met op de juiste momenten een lekkere bass. Goede voorbeelden hiervan zijn de muziek, de raket van Dr. Evil en omgevingsgeluiden zoals in zijn basis waar je bliepjes en piepjes rondom je heen hoort. Dat zijn de dingen die mij als filmliefhebber altijd blij maken, hoewel dit waarschijnlijk niet zal opvallen bij het grote publiek die dit als vanzelfsprekend nemen.


Reageer