Review: Everything Everywhere All At Once (Blu-ray)

RDJ134 23 november 2022 om 02:25 uur

De grote sciencefiction actiekomedie van 2022 is toch wel Everything Everywhere All At Once, die een hele andere insteek heeft op multi-verses die tegenwoordig in alle films (lees: Marvel) en tv-series een grote rol spelen. Want dit is iets wat je nooit eerder hebt gezien en ik heb ook moeite om deze te omschrijven. Het komt in de buurt van een achtbaanrit onder invloed van verdovende middelen en als de eindaftiteling begint je zit met een “WTF?? heb ik zojuist gezien”. Want dit is heel erg speciaal en werd ook gelijk door ons nerds en geeks omarmd en gebombardeerd tot pop culture. Waarom ga ik nu proberen te vertellen in de onderstaande review van de Blu-ray die ik ter recensie heb mogen ontvangen.Everything Everywhere All At Once vertelt het verhaal van de Chinese immigrant Evelyn Quan Wang (Michelle Yeoh) die ooit verliefd was op Waymond Wang (Ke Huy Quan) en tegen de wens in van haar vader wiens bijnaam Gong Gong (James Hong) is, toch met hem trouwde. Dit huwelijk is zoals je verwacht geen succes, en runnen dit echtpaar een wasserette en hebben een uitzichtloos bestaan. Hun dochter Joy (Stephanie Hsu) is lesbisch en een soort van de uit de kast gekomen en wil dat haar ouders erkennen dat Becky (Tallie Medel) haar partner is, maar dit komt er steeds niet van en levert soms hele grappige situaties op.

Wat minder grappig is, is dat Waymond een scheiding wil omdat het huwelijk niet meer werkt. Maar Evelyn heeft hele andere dingen aan haar hoofd omdat ze bij de Belastingdienst moet langskomen bij Deirdre Beaubeirdre (Jamie Lee Curtis) om daar het nodige toe te lichten over gekochte persoonlijke spullen die ze via haar afgifte wilde aftrekken als kosten van de zaak.

Wanneer de Wangs langsgaan bij het belastingkantoor begint Waymond heel raar gedrag te vertonen en begint haar te vertellen over alternatieve dimensies en dat elke keuze die ze in haar leven maakt een nieuwe tijdslijn creëert die zich opsplitst er meerdere nieuwe in werking zet en dat er een groot gevaar loert. Dit tot irritatie van haar totdat er opeens hele vreemde dingen gebeuren en mensen in het belastingkantoor worden overgenomen à la agents uit The Matrix. Deze worden gestuurd door een kracht die zich pas later onthult.

Bijkomstigheid is dat bij elke ‘universe jump' de host even wordt verruild met het lichaam in het andere universum en dat deze de karaktereigenschappen overneemt. Waardoor Evelyn bijvoorbeeld opeens Kungfu kent en zo de overgenomen mensen op het belastingkantoor te lijf gaat. Wat volgt is een strijd tussen meerdere dimensies, waarvan de ene nog gekker is dan de ander en dit lijdt tot een grande finale die ik heel erg moeilijk kan omschrijven. Dit is zo'n film die je gewoon moet kijken en keer op keer kan blijven kijken door de vele details die het rijk is en je ook niet alles in één keer zal begrijpen. Ik heb de film drie keer gezien en nog steeds veranderen mijn gedachten hierover als ik deze kijk.Het verhaal is zoals je begrijpt totaal gestoord doordat alle universums tegelijk elkaar raken, er een groot kwaad loert, en de karakters en hun familie elkaar en hun interesses uit het oog zijn verloren waardoor elk personage zijn leven afgestompt lijk te zijn tot de grote gebeurtenis begint. Nu zijn er theorieën over of Everlyn dit echt meemaakt of dat dit haar fantasie is om haar saaie leven en de stress voor de belastingen kleurrijker te maken. Door een multiversum te verzinnen en wij als kijker worden meegenomen in haar psychose. Dit is open voor discussie, maar ik zie het als dat het echt gebeurd is en dat is stof tot nadenken en je zelf mag invullen. Dat zijn nou de dingen waar ik echt van houd.

Het beeld van deze Blu-ray is simpelweg perfect te noemen; het is onwijs strak en zeer gedetailleerd. Denk hierbij aan haren, huid en stof. Ook de kleuren schitteren, van een dof kleurenpalet tot zeer vel neon en vibrant rood en blauw oftewel deze Blu-ray is op en top kwaliteit. Wat overigens ook opgaat voor het geluid dat komt in DTS Dolby 5.1 en goede voorbeelden zijn de geluiden in de wasserette en op het belastingkantoor, dat als je even je ogen sluit je echt het gevoel hebt daar midden in te zitten. De actiescènes komen van alle kanten op je af en zeker op het einde met de ‘everything bagel' (wat een soort van Black Hole is) is het geluid dominant en spreekt deze ook de bass zeer diep aan. Oftewel hier niks op aan te merken.


Reageer