Review: Evil Dead Rise (Blu-Ray)

RDJ134 5 augustus 2023 om 20:50 uur

Wij van Eigenwereld hebben een ding voor Sam Raimi's Evil Dead-franchise die pure popculture is en zich spreidt over films (DUH!), comics, videogames en zelfs een eigen tv-serie. Al meerdere films en artikelen hebben we geweid aan wat briljante films zijn. De trilogie (The Evil Dead, Evil Dead II, Army of Darkess) staat op een eenzame hoogte door een mix van horror en komedie waarin Bruce Campbell schittert. Maar in 2013 verscheen een gedeelde reboot en sequel (recensie) die een stuk grimmiger en pure serieuze horror was. Ondanks het succes toen moesten de fans tien jaar wachten op een nieuwe film en die kwam eerder dit jaar uit onder de naam Evil Dead Rise. Ook deze was net even anders en behoorlijk duisterder. Ik heb de film op Blu-ray ontvangen en mijn recensie daarvan kan je nu hieronder lezen.Als de film opent zien we hoe een groepje jongeren gezellig vakantie vieren in een luxe boshut en de drank rijkelijk vloeit. Zoals je verwacht lopen dingen snel uit de hand en zien we hoe een Deadite een bloedbad aanricht. Dan springt de film een dag terug naar een poppodia waar we kennismaken met Beth (Lily Sullivan) die ontdekt dat ze zwanger is, en haar zuster Ellie (Alyssa Sutherland, bekend van haar rol als Auslag in de serie Vikings) bezoekt die een tattoo-artiest is en met haar tienerkinderen Danny (Morgan Davies), Bridget (Gabrielle Echols) en Kassie (Nell Fisher) op punt staan te verhuizen uit een verpauperd appartementencomplex, waar nog slechts enkele mensen wonen.

De zussen liggen elkaar niet zo door een gebeurtenis in het verleden, en dat is ook goed te merken aangezien de spanning goed voelbaar is. Maar als de kinderen pizza gaan halen is er bij terugkomst een aardbeving die de grond van de parkeergarage doet openscheuren en hier een geheime ruimte vrijkomt die vol hangt met kruizen en andere religieuze items. Danny weet snel een paar platen en een mysterieus boek (Naturom Demonto) mee te pakken en dit tijdelijk verborgen te houden voor zijn familie.
Eenmaal thuis speelt Danny de platen af en verwond hij zichzelf aan het boek wat dus de eerste van drie Naturom Demonto-boeken blijkt te zijn en zijn bloed opent de bijna letterlijke poort van de hel. Op de platen is een priester te horen die dit boek bestudeerd en de tekst erin hardop opleest en iedereen die bekend is met de Evil Dead-franchise weet dat dit de Deadites oproept en de spreekwoordelijke stront aan de knikker is. Wat ook hier het geval is.

Al snel wordt Ellie overgenomen door deze demonische entiteiten en jaagt ze op haar eigen zus, kinderen en de overgebleven bewoners die stuk voor stuk ten prooi vallen aan demonisch geweld wat in detail in beeld komt en dit opbouwt naar een hele bijzondere finale die naadloos aansluit op het begin van de film en de puzzelstukjes op zijn plaats vallen.Evil Dead Rise is een verdomd goede, beklemmende, serieuze horrorfilm, waarbij de komisch toon van de originele trilogie ver te zoeken is. Iets wat bij Evil Dead uit 2013 ook al het geval was. De film is een feest voor gore hounds die houden van body horror en open wonden en meer van dat soort gein. De sfeer is claustrofobisch en heb je als kijker elk moment het gevoel dat er iets gaat gebeuren en is het moeilijk te voorspellen wie de volgende paar minuten gaat overleven, want wat dat betreft zijn er geen uitzonderingen op de personages. Die overigens net interessant genoeg zijn om de aandacht vast te houden en is het Alyssa Sutherland die de show steelt als Deadite en die er ook echt uitziet alsof ze bezeten is.

Het beeld van deze Blu-ray is van topkwaliteit en messcherp en vol met details. Denk hierbij aan haren of stof die op de platen van de priester liggen en de huidstructuur van het boek der doden. Hiervan zijn er overigens meerdere delen en versies, maar daarvoor moet je even deze video bekijken die je daar alles over vertelt en laat zien. Qua kleur heeft het een groenig doffe tint en zo nu en dan zijn deze heel fel en denk hierbij aan neonletters, maar dit komt omdat de film hoofdzakelijk afspeelt in een oud donker verlaten gebouw.

Het geluid komt in Dolby Atmos en dat zal je weten ook als je dit op de juiste manier kan beluisteren met een goede surround set. Of, zoals in mijn geval, een Dolby Atmos-headset want, dan gaat er een wereld van details open. Je gaat echt van alles horen: van druppels tot krakend metaal in de verte. Dan de demonische stemmen die van alle kanten lijken te komen; dit is echt een horrorervaring op en top. Geen nood als je geen Dolby-setup hebt, want het geluid uit de tv-speakers is ook zeer goed en duidelijk.


Reageer