Review: Rick and Morty Season 1-6 Blu-ray box

RDJ134 2 april 2024 om 23:38 uur

Rick and Morty zijn al sinds 2013 een popculture fenomeen en hebben hun stempel gedrukt op de wereld. Zo roepen mensen dat ze Pickle Rick zijn, Getting Schwifty, weten door de show wat Szechuan saus is en wubba lubba dub dub iets wat veel mensen riepen. Totdat de echte diepere betekenis bekend werd. Dit is slechts een topje van de ijsberg, van wat Rick and Morty is en te bieden heeft. Deze inmiddels 11 jaar lopende show sloot recent zijn zevende seizoen af en kwam seizoen één tot en met zes uit in een hele nette Blu-ray box en heeft een shitload aan extra's.Om Rick and Morty te beschrijven is bijna een onmogelijke opgaven, laat staan dat je zes seizoenen moet recenseren voor mensen die misschien niet eens bekend zijn met de show. Daarom heb ik ook besloten om de recensie van deze box zo globaal mogelijk te maken, want anders kan het heel snel erg verwarrend worden, omdat veel afleveringen ook met elkaar verbonden zijn en de show een grote continuïteit heeft.

In de eerste aflevering van Rick and Morty maken we kennis met Rick Sanchez (Justin Roiland) die opeens na jarenlange afwezigheid opdook op de stoep van zijn dochter Beth (Sarah Chalke) waar hij ook bij in huis is getrokken. Of beter gezegd: in de garage. Beth is getrouwd met de sullerige Jerry Smith (Chris Parnel) en twee kinderen heeft, namelijk Summer (Spencer Grammer) en *tromgeroffel* Morty (Justin Roiland).

Rick is een gestoorde wetenschapper zoals je ze zelden ziet. Hij heeft een extreem hoge intelligentie, waar die graag mee pronkt en zijn tegenstanders vaak te slim af mee is, heeft zijn lichaam voorzien van implantaten en is manisch depressief doordat een Rick uit een andere dimensie zijn vrouw (en moeder van Beth) Diane Sanchez heeft vermoord en hij hier getuige van was. Daardoor heeft hij ook zelfmoordneigingen en dit is een thema die continue terug blijft komen in verschillende seizoenen. Tot hij later de wil tot leven weer inziet en dit komt mede door zijn familie en vooral zijn kleinzoon Morty. Ricks hele vrolijke catchfrase in de eerste seizoenen wubba lubba dub dub betekent letterlijk ik heb veel pijn, help me. Dit is zoiets waar je pas veel later tijdens het kijken achter komt en kenmerkend is voor zijn groei van diep in de put tot omgaan en verwerken van zijn problemen en weer een doel in het leven te hebben.

Morty is (in het begin) een naïeve tiener die verliefd is op een medescholiere en net als iedereen op die leeftijd, denkt aan seks. Iets wat ook hilarisch een paar keer aan bod komt zoals een extreem gespierde arm (neem aan dat ik dit niet hoeft uit te leggen) en een relatie met een seksrobot krijgt. Maar buiten dat, is het Rick die hem geregeld mee op avontuur neemt in zijn vliegende schotel waarbij ze de meest bizarre en vaak surrealistische werelden aandoen en de meest bonte personages tegen komen.Wat Rick and Morty zo speciaal maakt zijn niet alleen de bijzondere personages en verhalen, maar hoe de show is uitgedacht door de makers. Hoe verder de seizoenen verlopen temeer je ziet wat de betekenis is van vorige afleveringen en de spreekwoordelijke puzzelstukjes op hun plaats vallen. Want een losstaande aflevering die gewoon lekker weg kijkt, kan in een volgend seizoen opeens in het grotere verhaal passen en je een WTF?!?-moment hebt. Maar er zijn uiteraard ook de nodige afleveringen die gewoon los staan en heerlijk weg kijken. Ook de groei die Rick en Morty persoonlijk doorlopen naarmate de serie verloopt is goed zichtbaar. Zo lijken ze even uit elkaar te groeien om te realiseren dat ze elkaar nodig hebben. Want Rick is zo gedreven om Rick C-137 die hij Rick Prime noemt te vinden en wraak op te nemen voor de moord die hij pleegde op zijn vrouw, dat hij verblind raakt voor wat er om zich heen speelt en de mensen die hem lief zijn. Daarbij speelt ook zijn overmatige drankgebruik, seks met aliens, drugs en kristalmisbruik een grote rol.

Het is moeilijk om per seizoen een paar goede afleveringen aan te wijzen, omdat deze simpelweg in mijn ervaring allemaal goed zijn en heerlijk weg kijken. Bovendien zitten de episodes vol met verwijzingen naar van alles en nog wat en vooral films zoals The Matrix (1999), Invasion of the Body Snatchers (1978), en er is zelfs een heel David Cronenberg-universum. Dit is de man achter Scanners (1981), The Fly uit 1986 en andere body horror filmklassiekers. Ook de wetenschap als de string theorie en het bestaan van multiversums waar elke beslissing een nieuw pad in slaat komt voorbij, sterker, dit wordt perfect in beeld gebracht in seizoen 2 eerste aflevering genaamd: A Rickle in Time en dit is een must see.

De Blu-ray box is een echte traktatie, want het beeld ziet er super strak uit en knallen de kleuren van je scherm. Rick zijn portal gun heeft heerlijke scherpe groene kleuren, de werelden die Rick en Morty (plus familie, want die gaan soms en later ook mee op avontuur) aandoen variëren ook allemaal van heel erg fel en vibrant tot soms wat flets en dat is iets wat je heel erg goed terug kan zien en daar hoor je mij dan ook helemaal niet over klagen. Het geluid, dat komt in DTS-HD Master Audio, weet alle noten (pun intend) te raken, of dit nu gevechten zijn met lasers (They're just robots, Morty! It's okay to shoot them!) die van alle kanten komen, de vliegende schotel van Rick of later het drukke Citadel waar geluid echt van alle kanten op je af komt is ook simpelweg perfect te noemen.

Uiteraard is er ook een shitload aan extra's voor fans zoals mij zelf en daarvan even een kleine greep:

  • Audiocommentaar
  • Animatics
  • Deleted Scenes
  • Behind The Scenes Featurettes
  • Inside the Episodes
  • Directing Rick and Morty
  • Animation Challenges

    Eigenlijk teveel om hier te posten, want de lijst is lang en een must see voor iedereen die wilt weten hoe deze show gemaakt wordt en die geen genoeg kan krijgen van dit bijzondere duo.  • Reageer