Review: Black Adam 4K Ultra HD

RDJ134 14 juni 2024 om 18:46 uur

In 2022 kwam Black Adam eindelijk naar het DCEU (DC Extended Universe) toe en dit is waar een hoop mensen al heel erg lang op zaten te wachten. Want deze villain is een graag geziene tegenstander van Shazam! en Superman met wie hij al meerdere keren in de comics een epische strijd heeft geleverd. Aangezien beide ook tot het DCEU behoren leek dit een gouden toekomstige volume te worden. Dus zou deze film de kennismaking worden en in het vervolg zou het gaan gebeuren, alleen... is zoals je weet het DCEU zoals we het kennen zo dood als een pier en gaat dit dus niet meer gebeuren. Black Adam is ondertussen verschenen op de bekende streamingdiensten en VoD-kanalen. Maar ook fysiek heeft deze een release gekregen en ga ik je hieronder alles vertellen over het 4K Ultra HD-schijfje.Black Adam begint in 2600 BC waar we zien hoe de wrede koning Ahk-Ton heerst over het fictieve land Kahndaq, waar hij zijn volk laat zoeken naar het mineraal Eternium die hij nodig heeft om de Sabbac-kroon te maken die hem onoverwinnelijk zou maken. Als een jonge slaaf ziet hoe een man na het vinden van Etermium als beloning een mes in zijn buik krijgt is de maat vol en start hij een opstand tegen Ahk-Ton die, als hij de jongen gevangen neemt en wilt laten executeren, een verrassing krijgt, want de Council of Wizards redden de jongen en geven hem de kracht van Shazam! Waarna hij als volwassene terugkeert naar het paleis van Ahk-Ton en deze met de grond gelijk maakt.

In de huidige tijd zien we hoe Kahndaq bezet is door huurlingen en andere buitenlandse bezetters die het en de bewoners met harde hand onderdrukken met geweld. Maar archeoloog Adrianna Tomaz (Sarah Shahi) is samen met haar broer Karim (Mohammed Amer), Samir (James Cusati-Moyer), Ishmael (Marwan Kenzari) naar de legendarisch Sabbac-kroon en weten deze te lokaliseren in de woestijn en is het Ishmael die een dubbelspel speelt en de leider van de lokale Intergang troops blijkt te zijn die de kroon voor zichzelf nodig heeft, iets wat later in de film duidelijker wordt. Maar Adrianna weet nog net een oude tekst hardop op te lezen en roept hiermee Teth-Adam (Dwayne The Rock Johnson) op die haar beschermd en alle aanwezige troepen met de grond gelijk maakt in een actie packed sequence die adembenemend is.Dat Teth-Adam wakker is geworden en onstopbaar is, is ook Amanda Waller (Voila Davis) die we allemaal kennen uit andere DCEU-films en tv-series, opgevallen. Die nu Justice Society optrommelt die bestaat uit Hawkman (Aldis Hodge), Doctor Fate (007's Pierce Brosnan), Cyclone (Quintessa Swindell) en Atom Smasher (Noah Centineo) en de opdracht krijgen het gevaar te neutraliseren en gevangen te zetten. Iets wat makkelijker gezegd is dan gedaan.

Ishmael ontvoert Adrianna's zoontje om zo de Sabbac-kroon in handen te krijgen, terwijl de Justice Society botsen met Teth-Adam die zich steeds bewuster wordt dat hij onstopbaar is, is het Adrianna die een tijdelijk bestand tussen beiden weet te creëren om zo haar zoon terug te krijgen en de kroon terug in haar handen te krijgen. Maar dingen liggen iets complexer en bouwt op tot plottwists en een grande finale waar alles en iedereen op de vuist met elkaar gaat en Kahndaq een decor lijkt te zijn geworden uit een Mortal Kombat-game, waarbij ook alles kapot gaat aka usual superhelden shit.Black Adam is al sinds begin deze eeuw in ontwikkeling gegaan en door Dwayne Johnson een realiteit geworden en dat is nu precies waar de film aan ten onder is gegaan; het zware grote ego van deze man van wie bijna elke film een flop is. Want hij bemoeide zich tot in de kleinste details met de film en het script en deed er alles aan om zichzelf zo cool mogelijk over te laten komen, plus de blanke man onderdrukt en buit iedereen uit ondertoon die net als in Blue Beetle (recensie) ook hier zeer aanwezig was. Want er is een hoop goed en een hoop fout met Black Adam. Het beste is voor mij de actie die iets anders en harder in beeld komt dan we gewend zijn van een DCEU-film, want eerlijk is eerlijk: Black Adam is onstopbaar en de helden die tegenover hem komen te staan hebben hun handen vol om elke gevecht te overleven.

Dat brengt ons bij de ‘helden' aka de Justice Society, waarvan Hawkman fookin' A is en verbaal en fysiek zijn mannetje weet te staan en niet opgeeft zoals een echte superheld doet. En is het Pierce Brosnam die schittert als Doctor Fate en dit zeer goed doet. Cyclone... tja, en Atom Smasher die eigenlijk een soort van Antman is en heel groot kan worden lijd aan het Spider-Man-syndroom door de komische noot te zijn die overal zijn excuus voor aanbiedt als hij iets doet. Dit is ook al een irritatie die we eerder in Blue Beetle konden zien. Ook zijn er naast de velen mooie details enkele plotgaten, zo zien we in het begin van de film hoe Adrianna een ketting met hanger van Eternium draagt en nooit meer ter sprake komt en wat hier de bedoeling van was.

Maar als je deze plotholes, toevalligheden en irritaties met bepaalde karakters aan de kant schuift houd je een hele goede film over. Waarvan ik mezelf afvraag hoe deze heeft kunnen floppen, want op de actie en het spektakel valt echt helemaal niks op aan te merken en het kijkt heerlijk weg en brengt zelfs nog een leuke plottwist die je niet aan ziet komen.

Het beeld van deze 4K Ultra HD-versie is super strak, scherp en vol met details. Want stof, krassen en haar zien we prachtig mooi in detail en zijn het vooral de vibrante kleuren die in een dof filter die de film hanteert van je scherm springen. Maar het geluid is zo, zo bruut; tijdens de gevechten waarbij geschoten wordt is het geluid, dat komt in Dolby Atmos, van alle kanten en ook de rustige scènes in een gebouw of stad brengen echt een hele sterke kijk- en luisterervaring. Uiteraard zijn er ook nog de nodige extra's die je een kijkje achter de schermen geven.


Reageer